Iz Regije..

Dan sjećanja na nevine Dolačke žrtve

KomemoracijaDanom sjećanja na nevine žrtve stradale u pokolju 26. ožujka 1944. godine jučer je u Donjem Docu obilježeno 69 godina od tog tragičnog događaja. Nacisti, najvjerojatnije pripadnici Sedme SS divizije "Princ Eugen", sastavljene od dobrovoljaca folksdojčera, u svom su krvavom pohodu samo u jednome danu mučki ubili 277 mještana, od čega i 103 djece, pri čemu je jedno dijete bilo staro svega nekoliko sati. Selo su, naravno, do temelja spalili ...

DAN SJEĆANJA NA NEVINE ŽRTVE STRADALE PRIJE 69 GODINA

Dan sjećanja na mučki ubijena 272 mještana

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Obljetnica je održana u organizaciji Grada Omiša i pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke, koncelebrirana misa zadušnica služena je u župnoj crkvi svetoga Martina, a nakon nje je uslijedila komemoracija pored spomen-križa uz sudjelovanje učenika Osnovne škole "Gornja Poljica".

Uzvanici i mještani su potom nazočili predstavljanju knjige povjesničara Ivana Kozlice pod naslovom "Krvava Cetina - masovni pokolji u cetinskom kraju i Poljicima u Drugom svjetskom ratu".

Omiška promocija navedenoga djela održat će se večeras u 19 sati u hotelu "Plaža", a uz autora o djelu će govoriti i dr. se. Josip Dukić, Ante Radovčić te Zdravko Vladanović.

Povezani članci

Who's Online

We have 280 guests and one member online

  • admin