Prodaje kožu da ne bi prodao dušu

Siniša LabrovićOpet onaj Labrović: najprije se bičevao, pa je pio vlastitu mokraću, a sad reže i prodaje vlastitu kožu?! Ma, što je previše - previše je, čak i za umjetnika! - kažu jedni. - On je genijalan! Uvijek pogodi u sridu! Onaj Big Brother s ovcama mu je briljantan, kao i guslanje Glorije na Rivi i vikanje "Živio doktor Ivo Sanader!" na Trgu, a o self-help priručniku za kriminalce da i ne govorimo! - kažu drugi. Svi će se pak složiti da 45-godišnji sinjsko-zagrebački performer Siniša Labrović već gotovo deset godina polako, ali sigurno, svojim više ili manje radikalnim i provokativnim, no uvijek preciznim i nerijetko iznimno duhovitim radovima dopire do sve većeg broja ljudi, pa i onih koji za suvremenu umjetnosti ne samo da ne znaju, nego za nju ne bi ni željeli znati ...


SINIŠA LABROVIĆ 


Nakon što se desetak godina lomio i pokušavao koliko-toliko socijalizirati u mahom malograđanskoj Hrvatskoj, Labrović već neko vrijeme radi ono što je oduvijek želio: živi i stvara umjetnost


Piše: Vesna Pažin / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


A izgleda da, kad ste umjetnik u Hrvatskoj, ako želite preživjeti - morate prodavati vlastitu kožu ...
 

 Clanak PROČITAJTE VIŠE...


Lice društva najbolje se vidi pogledamo li u kojoj je mjeri sam kriminal dobiva pažnje u javnosti, koliko su kriminal i kriminalci cijenjeni u društvu, te je li on nešto što društvo trpi, ili ga osuđuje. Kriminal je taj koji govori, stavlja navodnike... uglavnom, nekakav je upravni govor tog društva.

U "Postdiplomskom obrazovanju" Labrović na ironičan način komentira sve propusnije granice između privatnog poduzetništva, politike i klasičnog kriminala, a sâma knjiga imitira stil priručnika za samopomoć.

U četrnaest poglavlja, koja pokrivaju vještine od jednostavnog lopovluka i utjerivanja dugova do visoke korupcije i politike, autor je ponudio niz praktičnih savjeta...
 

siniša labrović

Knjiga je namijenjena svima koji su ikad razmišljali o preokretanju etičkih prioriteta, prekvalifikaciji u lukrativnija zanimanja i putu prema uspjehu koji u suvremenom kapitalističkom društvu sve više zahtjeva, blago rečeno – sposobnost prilagodbe.

Knjiga počinje kratkim uvodom, nakon kojeg slijedi ophođenje u kriminalnim krugovima i ukupno trinaest zanimanja – od onih benignijih poput žicanja, preko klasičnog kriminala, konačno do vrhunca kriminalnih djelatnosti gdje se nalaze sportsko menadžerstvo, korupcija i politika.
 
 

Šira je publika ime Siniše Labrovića vjerojatno prvi put čula u kontekstu reality showa s ovcama, projekta ‘Stado’


Izvor: Dnevni kulturni info
Link:
http://www.dnevnikulturni.info


'Stado' je neočekivano snažnom internacionalnom recepcijom zasjenio gotovo sve što se bilo događalo u okviru prve ‘Operacije grad’.

Labrović na RiviKroz veći dio Labrovićevih performansa provlači se sasvim specifična relacija između umjetnika i publike, koja se može opisati kao suodgovornost i uzajamnost.

Snaga tih radova, poput nedavnog «Kažnjavanja», i nešto drugačijih kao što su projekt «Stado» ili izložba «Jaja» u Galeriji PM, počiva u pomalo nezgodno definiranom odnosu, u kojem je publika prinuđena svojim postupcima i reakcijama hodati po samom rubu njima osobno etički prihvatljivog.

Samo par tjedana nakon «Kažnjavanja», za koje bismo mogli reći da je 'težak' rad, uslijedile su guslarske izvedbe «Glorije», koje su naišle na masovno oduševljenje i ne samo umjetničke publike.

U “Gloriji” Labrović s jedne strane uzima mitski instrument balkanskih prostora, oruđe slavljenja stvarnih i izmišljenih junaka i zločinaca, a s druge materijal koji reprezentira konzumerističku i eskapističku kulturu zrelog kapitalizma.

Odabrane stranice Glorije umjetnik je prepjevao u narodne deseterce, pokrivši odgovarajućim redoslijedom većinu standardnih tema tog i sličnih časopisa, od uredničke uvodne riječi, preko domaćih ljubavnih tračeva iz svijeta poznatih, novosti s kraljevskih dvora, nezaobilaznih životnih savjeta Žuži Jelinek, do horoskopa i reklamnih oglasa.

Performans izveden krajem 2007. godine može se interpretirati na ozbiljan i manje ozbiljan način, no sigurno je kako je posrijedi, kao vrlo često u Labrovićevim radovima, želja da se publici, nejunačkom vremenu unatoč i usprkos, ponudi nešto humora i smijeha.


Poslušajte!
 

01.   Kraj ljubavi nastavak partnerstva

02.  Ah ti nesretni muškarci!

03.  Zbogom PMS

04.  Škarpina sa žara na posteljici od matara

05.  S kraljevskih dvora - Kristijan od Danske

06.  Durex

07.  Horoskop Strijelac - ljubav

 


Pročitajte i ...

Clanak  Siniša Labrović: Nismo svi talentirani za politiku i žicanje

Clanak  Siniša Labrović i 'Postdiplomsko obrazovanje'

Clanak  'Od čega čovjek živi?' - 11. Istanbulski bijenale

Clanak  'Dodiplomsko obrazovanje' Siniše Labrovića uskoro će biti ukoričeno!

Clanak  Priručnik za kriminal Siniše Labrovića na Istanbulskom bijenalu 

 

Povezani članci

Who's Online

We have 290 guests and no members online