Nijemi 'Umjetnik' osvojio pet najvažnijih Oscara, Scorseseov 'Hugo' pet 'tehničkih'

oscarFrancuski nijemi film "Umjetnik" Michela Hazanaviciusa dobio je pet Oscara, među je kojima i onaj za najbolji film. Crno-bijeli film posvećen hollywoodskom nijemom filmu dvadesetih i tridesetih godina, osim za najbolji film, dobio je Oscare za najbolju režiju, glavnu mušku ulogu, originalnu glazbu i kostime. Redatelj Hazanaviciusa je zahvalio financijerima filma, "luđacima koji su pristali dati novac za ovaj film" i pametnom psu "Uggieju" koji glumi u "Umjetniku". Jean Dujardin, prvi je francuski glumac koji je osvojio Oscara za glavnu ulogu, a do "Umjetnika" uglavnom je bio nepoznat izvan svoje zemlje. Oscara za glavnu žensku ulogu osvojila je Meryl Streep za ulogu bivše britanske premijerke Margaret Thatcher u filmu "Željezna Lady"...

AND THE WINNERS ARE...

Nijemi 'Umjetnik' osvojio pet najvažnijih Oscara, Scorseseov 'Hugo' pet 'tehničkih'

Izvor: Monitor.hr, DalmacijaNews

Oscara za glavnu žensku ulogu osvojila je Meryl Streep za ulogu bivše britanske premijerke Margaret Thatcher u filmu "Željezna Lady". To je treći Oscar za glumicu s rekordnih 17 nominacija, od kojih su samo tri za sporedne uloge. Streep je Oscare osvojila 1979. za film "Kramer protiv Kramera" i 1982. za "Sofijin izbor".

Film Martina Scorsesea "Hugo", koji je nominiran u 11 kategorija, jednoj više od "Umjetnika", osvojio je pet "tehničkih" Oscara. Nagrađen je za scenografiju, fotografiju, vizualne efekte, zvuk i montažu zvuka.

Oscara za sporednu mušku ulogu dobio je Christopher Plummer za ulogu u filmu "Početnici" Mikea Millsa u kojem tumači ulogu starijeg muškarca koji otkriva svoju homoseksualnu stranu te prihvaća novi "identitet".

Na samom početku dodjele Oscara nagradu za sporednu žensku ulogu dobila je Octavia Spencer za ulogu u filmu "Tajni život kućnih pomoćnica".

Oscara za adaptirani scenarij osvojio je film "Nasljednici" Alexandera Paynea u kojem glavnu ulogu tumači George Clooney, dok je Oscara za originalni scenarij osvojio Woody Allen za film "Ponoć u Parizu".

Najbolji strani film je iranski "A Separation", najbolji animirani "Rango", najbolji dokumentarni "Undefeated".

Oscara za montažu dobio je film "Muškarci koji mrze žene", a za šminku "Željezna Lady". Oscar za najbolju originalnu pjesmu pripao je Bretu McKenzieju za pjesmu "Man or Muppet" iz filma "Muppeti".

Povezani članci

Who's Online

We have 158 guests and no members online