Kinema Ba: Umjetnik, Hugo i ostali dobitnici nagrade Oscar

umjetnik, filmPobjednici ovogodišnjih Oscara su 'Umjetnik' i 'Hugo', dva filma koja odaju počast dobu nijemog filma te su dobili svaki po 5 zlatnih kipića. Glavni pobjednik je ipak 'Umjetnik' koji je osvojio glavne nagrade za najbolji film i režiju, dok je 'Hugo' (kojeg, izgleda, nećemo vidjeti u našim kinima!) dobio Oscare u sporednim, tehničkim kategorijama (fotografija, kostimografija i sl.). 'Umjetnik' je, pak, potvrdio svoj status najnagrađivanijeg francuskog filma svih vremena te je trijumfirao i na dodjeli 'francuskog Oscara' - Cesara!... Završio je još jedan Oscar - najveći filmski šou na svijetu! Opći zaključak je da nije bilo velikih iznenađenja i scena za pamćenje. Dobro, osim opasnog dekoltea Jennifer Lopez , a pamtit će se, barem u BiH, i poza Angeline Jolie koja je stalno izbacivala desnu nogu iz crne haljine s dubokim izrezom ...

KINEMA BA

"Umjetnik", "Hugo" i ostali dobitnici Oscara

Autor: Vušković, Mladen Vušković
Izvor: Kinema ba, Radio Split

dodjela OscaraEvo zanimljive statistike o ovogodišnjim Oscarima! Najviše nominacija za Oscara 2012. dobio je 'Hugo' - njih 11, a slijedi ga 'Umjetnik' s 10 nominacija.  Svi nominirani redatelji već su se natjecali za Oscara, osim redatelja 'Umjetnika' Michela Hazanaviciusa kojemu je ovo prva nominacija.

  U glumačkim kategorijama imamo čak 9 glumaca koji su ove godine dobili 1. nominaciju za Oscara: Rooney Mara, Demian Bichir, Jean Dujardin, Gary Oldman, Berenice Bejo, Jessica Chastain, Melissa McCarthy, Octavia Spencer, Jonah Hill. Ove godine je najmlađa nominirana glumica Rooney Mara s 26 godina, a najstariji nominirani glumci su Christopher Plummer i Max von Sydow s 82 godine. Zajedno s Halom Holbrookom i Ralphom Richardsonom oni drže rekord kao najstariji ikad nominirani muški glumci. 

Meryl Streep je rekordnih 17 puta nominirana za Oscara, a slijede ju Jack Nicholson i Katharine Hepburn s 12 glumačkih nominacija. Glenn Close je 6 puta bila nominirana, ali nikad nije osvojila tu nagradu. Dosad su se Streep i Close triput borile za Oscara u istoj kategoriji, ali uvijek bi pobijedila treća konkurentica. Ove godine se opet nastavlja staro natjecanje: i Meryl Streep i Glenn Close bore se za Oscara u kategoriji najbolje glumice!

Pobjednici ovogodišnjih Oscara su 'Umjetnik' i 'Hugo', dva filma koja odaju počast dobu nijemog filma te su dobili svaki po 5 zlatnih kipića. Glavni pobjednik je ipak 'Umjetnik'  koji je osvojio glavne nagrade za najbolji film i režiju, dok je 'Hugo' (kojeg, izgleda, nećemo vidjeti u našim kinima!) dobio Oscare u sporednim, tehničkim kategorijama (fotografija, kostimografija i sl.).

  Oscara za najbolji film preuzeo je producent 'Umjetnika' Thomas Langmann koji se prisjetio svog pokojnog oca Claudea Berrija koji je 1966. osvojio Oscara za kratki film, a na pozornici se pojavila cijela ekipa, pa tako i simpatični pas Uggie koji je nedavno osvojio i pseću filmsku nagradu.

umjetnik, filmRedatelj Michel Hazanavicius posvetio je nagradu svojoj suprugi (i glavnoj glumici 'Umjetnika'!) Berenice Bejo, a odao je i počast pokojnom američkom redatelju Billyju Wilderu. I glavni glumac Jean Dujardin je odao počast Amerikancima dok je primao Oscara, te je izjavio 'volim vašu zemlju!' i istakao da je bio nadahnut Douglasom Fairbanksom.

Meryl Streep je očekivano osvojila Oscara za glavnu ulogu i održala jedan od duhovitijih govora zahvale u kojem je rekla kako je pola Amerike, kada su prozvali njezino ime uzdahnulo:'O ne, opet ona!'. Jedan Oscar je ipak otišao tamnoputoj glumici, Octaviji Spencer koja je proglašena najboljom sporednom glumicom.

Christopher Plummer dobio je nagradu za najboljeg sporednog glumca i s 82 godine postao najstariji dobitnik glumačkog Oscara te se obratio kipiću Oscara: 'Ti si samo dvije godine stariji od mene, dragi! Gdje si bio cijeli moj život?'

Voditelj ceremonije bio je standardno zabavni Billy Crystal koji je baš radio viceve na račun oskarovske gerijatrije te je izjavio da ima puno nominiranih staraca jer žele osvojiti dobnu skupinu od 78 do 84 godina.

Baš prije dodjele Oscara objavljene su nominacije za najgore filmove i filmaše 2012., a Adamu Sandleru pripalo je - 11 nominacija za Zlatnu malinu! Sandler je dobio tu 'čast' kao glumac, scenarist i producent filmova 'Jack i Jill: Ludi blizanci', 'Bucky Larson' i 'Moja lažna žena', a nominiran je i u kategoriji najgore glumice pa u zlobnom komentaru organizatori ističu da bi on mogao biti prvi laureat koji doslovce ima muda preuzeti nagradu za antiglumicu.

Za najgore filmove nominirani su 'Bucky Larson: Born to Be a Star', 'Jack i Jill: Ludi blizanci', 'Transformers 3', 'Sumrak saga: Praskozorje - 1. dio' i 'Sretna Nova godina!'. Prvi put u povijesti nagrada svih 5 najgorih filmova imaju nominacije i za najgoreg redatelja, najgori scenarij i najgori glumački ansambl,  a 'Jack i Jill: Ludi blizanci' vodi s ukupno 12 nominacija.

umjetnik, film 'Umjetnik' je potvrdio svoj status najnagrađivanijeg francuskog filma svih vremena te je trijumfirao i na dodjeli 'francuskog Oscara' - Cesara! 'Umjetnik' je u petak navečer nagrađen u 6 kategorija, među kojima su i one za najbolji film, redatelja i glumicu. Nagrada je ipak izmakla glavnom glumcu Jeanu Dujardinu te je Cesara za najboljeg glumca dobio Omar Sy za ulogu u humornoj drami 'Intouchables' koja je postala treći najgledaniji film u Francuskoj svih vremena. 

Počasnog Cesara za životno djelo dobila je Kate Winslet, s tim da joj je nagradu uručio Michel Gondry koji ju je režirao u filmu 'Vječni sjaj bezgrešnog uma', a sada joj je izrecitirao i prigodnu pjesmicu. Kate se kasnije opet vratila na pozornicu te je umjesto Romana Polanskog  preuzela nagradu za najbolji adaptirani scenarij filma 'Carnage'.

Nakon 37. Cesara ekipa 'Umjetnika' je avionom odletjela na dodjelu američkih 27. Indie Spirit Awards, ali je malo zakasnila pa je američka glumica u 'Umjetniku' Penelope Ann Miller preuzela prve dvije nagrade za taj film. Film je dobio ukupno 4 nagrade - za najbolji film, redatelja, glumca i fotografiju. Michelle Williams proglašena je najboljom glumicom za 'My Week with Marilyn', a iranski 'Nader i Simin se rastaju'je, kao i na Cesarima, proglašen najboljim stranim filmom.

'Crni ponedjeljak' je dobio Nagradu Robert Altman za najbolji glumački ansambl i nagradu za najbolji debitantski film, a nagrada za najbolji scenarij i sporednu žensku ulogu otišla je filmu 'Nasljednici'. 'Umjetnik' je tako pobrao preko 70 nagrada širom svijeta, a ostaje još samo pitanje hoće li dobiti i Oscara. U 27 godina postojanja Indie Spirit Awards samo film 'Vod smrti' je 1986. dobio i tu nagradu i Oscara, a uskoro ćemo vidjeti hoće li i 'Umjetnik' ostvariti isto.

Završio je još jedan Oscar - najveći filmski šou na svijetu! Opći zaključak je da nije bilo velikih iznenađenja i scena za pamćenje. Osim opasnog dekoltea Jennifer Lopez (Je li joj - ili nije, izvirila bradavica, pitanje je sad!), pamtit će se i neprirodna poza Angeline Jolie koja je stalno izbacivala desnu nogu iz haljine s izrezom pa su je na sceni čak oponašali - učinio je to scenarist Jim Rash koji je dobio Oscara za 'Nasljednike'.

Voditelj Billy Crystal vjerojatno je bio najsigurniji izbor za domaćina zabave koju priređuje ostarjelo članstvo Akademije, no u usporedbi s Rickyjem Gervaisom njegov nastup je bio prava 'kamilica'.

Zanimljivo je bilo vidjeti i prilog u kojem glumci govore o tome zašto vole filmove, no ne znamo tko je pozvao Adama Sandlera da sudjeluje u tom prilogu - on se baš ne može pohvaliti svojim ukusom za filmove!

Pas Uggie je dokazao da je prava zvijezda - nije imao tremu na još jednom nastupu pred mnoštvom ljudi te je motivirao neke da predlože da i životinje počnu dobivati Oscara za svoju izvedbu.

oscar

Za najveći skandal pobrinula se glumica Sean Young koja već dugo vremena ima problema s alkoholom, a sada je završila u pritvoru jer se sukobila sa zaštitarom koji je čuvao ulaz na Guvernerov bal koji se održava nakon dodjele Oscara.

Dobitnici su, kao i obično, izjavili da su bili ugodno iznenađeni, iako su svi očekivali njihovu pobjedu. Meryl Streep je izjavila da se osjećala kao da je prvi put na Oscarima, a francuski glumac Jean Dujardin najavio je da će nastaviti raditi u Francuskoj, ali je spreman napraviti - još jedan nijemi film u Americi! Hm, vidjet ćemo hoće li 'Umjetnik' pokrenuti novi trend nijemih filmova...

Ovo nije šala - Chuck Norris bi zaista mogao dobiti most u Slovačkoj!

Naime, izgrađen je novi pješački i biciklistički most iznad rijeke Morave, na granici s Austrijom, a ime mosta odabrat će glasači internetske ankete u kojoj trenutno vodi - Chuck Norris!  Kao i u ostatku svijeta, i u Slovačkoj je Chuck Norris glavni junak popularnih viceva, te je zato u anketi za ime mosta dobio 74% glasova, a tek na drugom mjestu je carica Marija Terezija sa samo - 8% glasova.

Konačnu odluku o imenu mosta kod Bratislave donijet će regionalna skupština, no regionalni čelnik već je najavio da će poštivati volju naroda, a internetsko glasovanje traje do travnja. Zanimljivo je da je Chuck jako popularan u bivšoj Austro-Ugarskoj, te smo davne 2006. javili kako Chuck Norris vodi u internetskom glasovanju za imenovanje novog mosta u mađarskom glavnom gradu Budimpešti.

chuck norris

Ipak, ovo je bila rijetka bitka koju je Chuck Norris izgubio - najviše glasova za ime mosta nad Dunavom dobio je američki satiričar Stephen Colbert koji je pozvao svoje gledatelje da glasaju za njega.  U drugom krugu glasanja Colbert je opet pobijedio, na drugom mjestu je završio još jedan američki satiričar, Jon Stewart, a treće mjesto osvojio je mađarski nacionalni junak Miklós Zrínyi - pardon, hrvatski nacionalni junak Nikola Šubić Zrinski. Na kraju su Mađari prekinuli sprdačinu i dali mostu neutralno ime.

Odabrana je glumica koja će glumiti mladu Carrie Bradshawu prequelu 'Seksa i grada'! Nova zvijezda je 18-godišnja Amerikanka AnnaSophia Robb koja glumi od 2004., no još nije imala neku zapaženu ulogu. Debitirala je u filmu 'Sve zbog Winn-Dixieja', a njezin prvi veliki film bio je 'Charlie i tvornica čokolade' u kojem je igrala malu ulogu razmaženog derišta. Kasnije je glumila u filmovima 'Most za Terabithiju',  'Skakač',  'Sleepwalking' i 'Utrka do Uklete planine'. Prošle godine odigrala je svoju prvu glavnu ulogu, i to u 'Soul Surferu' snimljenom prema istinitoj priči o surferici kojoj je morski pas odgrizao ruku.

Pričalo se da će ulogu mlade Carrie dobiti 24-godišnja Blake Lively, ali producenti su zaključili da je ipak prestara za tu ulogu. Nova verzija 'Seksa i grada' bavit će se odrastanjem Carrie Bradshaw, a gledatelji će konačno moći vidjeti kako su se 1980-ih upoznale Carrie, Samantha, Miranda i Charlotte.

32. Fantasporto - međunarodni filmski festival u Portu (Portugal) održava se od 24. veljače do 3. ožujka 2012. Animirani film 'Cvijet bitke' Simona Bogojevića Naratha (Bonobostudio) uvršten je u kratkometražnu konkurenciju Festivala zajedno s još šesnaest filmova iz cijelog svijeta, a u okviru programa kratkometražnih filmova FANTAS IN SHORTS posebnim programom predstavit će se četrdesetak recentnih hrvatskih filmova.

Simon Bogojević Narath

Fantasporto je najveći filmski festival u Portugalu, a od svog osnutka 1981. stavlja naglasak na žanrove fantastike i SF-a. Popis hrvatskih filmova iz programa FANTAS IN SHORTS nalazi se na netu.

Festival Perforacije će gostovati od 27. veljače do 3. ožujka 2012. na DansFabrik festivalu u Brestu u Francuskoj, s programom Contrefugue.

Zvonimir Dobrović, umjetnički ravnatelj Perforacija i selektor programa Contrefugue, kaže za umjetnike (među kojima su mnogi koji se prvi put predstavljaju u Francuskoj) da će 'malo protresti stvari, postavljajući nove izazove formatu u kojem rade i eksperimentirati sa vlastitim metodama'.

Jubilarno, deseto izdanje Berlinale Talent Campusa ugostilo je troje hrvatskih filmaša: glumicu Dijanu Vidušin i snimatelja Danka Vučinovića kao polaznike programa, te producenticu Ankicu Jurić Tilić iz produkcijske kuće Kinorama koja je sudjelovala na panelu koju je organizirao program MEDIA.

dijana vidušin

Ovogodišnje izdanje svojim je polaznicima omogućilo šestodnevni program radionica i panela kroz koje su dobili priliku učiti od profesionalaca iz industrije, kao i izmijeniti iskustva s kolegama diljem svijeta.

Povezani članci

Who's Online

We have 164 guests and no members online