Legenda o Arturu i zmaju

"Naš Perun.
Ranjen i napušten.
Darujemo mu legendu o njegovom Zmaju - Velesu.
Vraćamo mu njegovog sina - Jarila.
Dovodimo iz Pituntiuma (sv. Martina u Podstrani) slavnog rimskog vojskovođu Luciusa Artoriusa Castusa i legendu o kralju Arturu."


U subotu, 6.7.2019. u 21:30 sati na mitskom prostoru otvorenog srca brda Perun, u napuštenom kamenolomu, udruga Žrvanj iz Žrnovnice i Artorius iz Podstrane priređuju još jednu izvedbu kazališne predstave "Legenda o Arturu i zmaju". Radi se o scenskom uprizorenju dvora zmaja Velesa i boga Peruna te dvora kralja Artura koja je premijerno izvedena u nedjelju, 30.6.2019. Predstava je to koja na prvu spaja nespojivo – praslavensku mitologiju i rimskog vojskovođu Artura, a kako im je to  uspjelo vidjeti ćemo na premijeri. Predstavom su marljivi udrugari željeli prikazati javnosti nedovoljno poznatu Poljičku baštinu, koja je između ostalog i najbolje očuvani "spomenik" praslavenske mitologije na prostoru naše domovine, a sve u svrhu osnaživanja kulturnog identiteta ovog prostora.

Legenda o Arturu i zmaju

Autorski tim predstave čine Ivica Lolić Kajica, Slavko Popadić, Dalila Vukušić, Marin Marić Banje – Bajda, Ivan Aljinović i Zoran Kelava.

Otkud kralj Artur u Poljičkoj priči?

Podstrana, malo Poljičko mjesto je iz kojeg je rimskom pokrajinom Liburnijom vladao jedan Lucius Artorius Castus, odnosno Lucije Artorije Kast, već kako vam je lakše. Artorije je ondje i pokopan u velikom mauzoleju, na svojem imanju gdje danas stoji crkva svetog Martina. Znamo to jer su oko crkve pronađeni kameni fragmenti koji su bili dijelom njegova sarkofaga i mauzoleja. Sačuvani su i natpisi koji prilično detaljno opisuju Artorijevu vojnu karijeru. A ona uključuje i službovanje u Britaniji, ispod čuvenog Hadrijanova zida koji je otočki dio Rimskoga Carstva branio od invazije Kaledonaca, odnosno Pikta. Pojedinost je to koja spaja Lucija Artorija Kasta s legendarnom osobom kralja Artura. A svakako nije i jedina, smatraju u Podstrani.

Povezani članci

Who's Online

We have 101 guests and no members online