Iz Regije..

Podstrana: Iznad Kuke našli još antičkog blaga

Udruga ArtoriusJoš jedan antički lokalitet otkriven je na području Gornje Podstrane iznad predjela Kuke, a pronađeni su ostaci keramike iz ilirskog i grčkog doba iz 3. ili 4. stoljeća prije Krista. Do ovog su otkrića došli članovi KŠD “Artorius” koji brinu o baštini ovoga kraja. - Podstrana je i u to doba bila omiljeno mjesto za stanovanje i odmor jer s obronaka obližnjih brda puca lijep pogled na more, a u tom miru i blagodati sunca i ljekovitih biljaka znali su uživati naši pretci - kaže Denis Jonjić iz "Artoriusa". - Već znamo da je na našem području nekoliko lokalilteta iz tog doba, a posebno čuvamo mit o kralju Arturu. Vjerujemo da će u budućnosti biti novca iz državnih institucija za temeljito istraživanje kako bi i ova mjesta postala dio bogate turističke ponude Podstrane – nadovezao se poteštat Miran Tomasović ...

TRAGOM BAŠTINE

Podstrana: Iznad Kuke našli još antičkog blaga

Piše: Ojdana Koharević / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Imali smo saznanja da je uz prolazni put s gornje i donje strane pješačke staze koja veže Podstranu i Krilo Jesenice nekad davno bilo naselje pa smo tragom toga došli na teren – kaže Denis Jonjić iz “Artoriusa”.

Podstrana je i u to doba bila omiljeno mjesto za stanovanje i odmor jer s obronaka obližnjih brda puca lijep pogled na more, a u tom miru i blagodati sunca i ljekovitih biljaka znali su uživati i Stari Grci i Iliri. Zato su nakon kratkog istraživanja terena i pronađeni antički ostaci keramike koja se korisitila u kućanstvu iz doba Ilira i Grka iz 3. ili 4. stoljeća prije Krista.

članovi udruge Artorious

- Posebno smo ostali zadivljeni što su neki od dijelova posuda obrađeni crnom prevlakom s unutrašnje poput predmeta iz grčkog doba koji se čuvaju u muzejima – kaže Jonjić. Rasutu keramiku i glinu može se pronaći po obližnjim hrpama kamena. Da pronađena keramika datira još iz grčkog doba potvrđuje i Andrej Petera, prof. povijesti umjetnosti.

– Ovo su predmeti kakvi su se koristili u doba antike, što nije čudno jer Podstrana ima bogato povijesno i kulturno naslijeđe. Tome svjedoče i brojni artefakti – predmeti od keramike, drva ili kosti koje su izradili ljudi iz tog doba.

Za pobliže utvrđivanje vremena iz kojeg potječu keramički ostaci treba napraviti detaljno istraživanje cijelog lokaliteta – kaže Petera. Ovo nije prvi lokalitet iz antike na području općine Podstrana jer tragova iz tog doba ima na širem području.


Turistička ponuda

Zadovoljan zbog najnovijeg otkrića je i Miran Tomasović, načelnik Podstrane: “Već znamo da je na našem području nekoliko lokalilteta iz tog doba, a posebno čuvamo mit o kralju Arturu. Vjerujemo da će u budućnosti biti novca iz državnih institucija za temeljito istraživanje kako bi i ova mjesta postala dio bogate turističke ponude Podstrane – kaže Tomasović.

Povezani članci

Who's Online

We have 131 guests and no members online