Povelja 'Dobrojutro more' klarisi Anki Petričević

U srijedu navečer u Gornjoj Podstrani je "okrenut" prvi list dvadesete bilježnice "Dobrojutro more", prve od dvije večeri zbiljskog pjesničkog blagdana, pupačićevskog i hrvatskog, u ovom podmosorskom šufitu, pjesničkom gnijezdu pod Perunom, gdje su zagrljeni more, kamen, nebo i zvijezde. Dvadeset godina se na nekoliko lokacija u Podstrani, a redovito i najčešće pred drevnom Čitaonicom, svjedokom kulturne prošlosti Podstrane, održavaju pjesnički susreti kojima se slavi more i sloboda, a svake godine se proglašava laureat susreta kojem se dodjeljuje plaketa Dobrojutro more. Ovogodišnji laureat je knjižvenica, klarisa Anka Petričević, sestra Marija od Presvetog Srca. Tijekom proteklih dvadeset godina u Podstrani su svoje stihove govorili brojni poznati i manje poznati hrvatski pjesnici, od čijih bi se pjesama mogla sačiniti vrsna antologija suvremenog hrvatskog domoljubnoga pjesništva..

PODSTRANA

Povelja 'Dobrojutro more' klarisi Anka Petričević

Tekst i snimci: Davor Grgat

"Dobrojutro more", poetska manifestacija je koja je utemeljena prije 20 godina u nakani obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i  Dana pobjede u vojno-redarstvenoj akciji "Oluja", u srijedu navečer je "okrenut" prvi list dvadesete bilježnice "Dobrojutro more", prve od dvije večeri zbiljskog pjesničkog blagdana, pupačićevskog i hrvatskog, u ovom podmosorskom šufitu, pjesničkom gnijezdu pod Perunom, gdje su zagrljeni more, kamen, nebo i zvijezde.

Dobrojutro more u PodstraniOvogodišnju manifestaciju je  pozdravio dr. Dario Radović, predsjednik Organizacionog odbora, koji je kazao:

- "Manifestacija nazvana stihom velikog hrvatskog pjesnika pokrenuta je 1997. godine na inicijativu tadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske, gosp. Milana Vukovića iz susjednih Jesenica, a u čast velebne pobjede hrvatskih oružanih snaga u oslobodilačkoj akciji Oluja. Ideju o organizaciji pjesničkih susreta općina Podstrana zdušno je prihvatila, a organizacijski odbor su činili: Milan Vuković, dr. nedjeljko Mihanović, dr- Nikola Cindro, Jakša Fiamengo, Anđelko Novaković, Mario Tomasović, te Margarita i Kruno Kelava."

Dvadeset godina se na nekoliko lokacija u Podstrani, a redovito i najčešće ovdje, pred drevnom Čitaonicom, svjedokom kulturne prošlosti Podstrane, održavaju pjesmički susreti kojima se slavi more i sloboda, a svake godine se proglašava laureat susreta kojem se dodjeljuje plaketa Dobrojutro more. Tijekom proteklih dvadeset godina u Podstrani su svoje stihove govorili brojni poznati i manje poznati hrvatski pjesnici, od čijih bi se pjesama mogla sačiniti vrsna antologija suvremenog hrvatskog  domoljubnoga pjesništva.

Pjesnici koji su se u srijedu navečer predstavili si pjesnci iz Domovine i dijaspore: Danica Bartulović, Mario Blagaić, Ireba Grubišić Čabo, Ivan Šarolić, Zdenka Čorkalo, Tomislav Najev, Miljenko Buljac, Đuro vidmarović, Ljubo Krmek, Jurica Csenar, Stjepan Blažetin i Tomislav Žigmanov.

- "Želja mi je bila da na ovom skupu nastupe i pjesnici izvan Domovine, jer o njima koji su na rubu našeg prostora, središnjica piše antologiju povijesti književnosti, a naročito pisci udžbenika ne vode dovoljno računa. Samo manji broj ljudi, koji se bave tom strukom, nažalost znadu da imamo snažna književna djela, koji žive u stranom jezičnom moru.I ako mi to promatramo iu stranog jezičnog mora, njima se odista moramo diviti i, zato su ovi pjesnički susreti koji okupljaju i našu dijasporu tim više dobro su došli i hvale vrijedni...“ - rekao je Đuro Vidmarović.

Ovogodišnje Dobrojutro more ili Dobra večer more, započela je uz pjesnike iz Domovine i dijaspore, a drugog dana nastavlja se s večeri laureata, a sve zajedno čini dio bogatog programa kojim će Općina Podstrana obilježiti naš veliki praznik Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

U zabavnom programu nastupila je klapa "Praska" iz Podstrane.

Who's Online

We have 60 guests and no members online