Dobrojutro more: Pjesnički susreti u Podstrani

U čast Dana pobjede te Dana domovinske zahvalnosti i Dana branitelja, u Gornjoj Podstrani je po 18. put priređena manifestacija Dobrojutro more, na kojoj su kolege za laureata proglasile pjesnika Petra Gudelja. Na podstranskom pjesničkom skupu "Dobrojutro more" predstavili su se sljedeći pjesnici sa svojim stihovima: Zoran Jurišić, Danica Bartulović, Ivan Šarolić, Đurđica Tičinović, Željka Jurić-Mitrović, Mario Knežević, Nevenka Nekić, Marina Kljajo Radić, Đuro Vidmarović, Drago Čondrić i Božidar Prosenjak. Nakon svečanosti nazočni su razgledali izložbu slika likovne udruge "Ante Kaštelančić" iz Podstrane ...

GORNJA PODSTRANA

Pjesnički susreti u Podstrani

Tekst i slike: Davor Grgat
Izvor: Podstrana-portal


Na fešti poezije okupili su se Stjepan Damjanović, predsjednik Matice Hrvatske , Damir Boras, rektor zagrebačkog sveučilišta, u ime HRM Ivica Bajan, kapetan korvete, te pjesnici koji su u povodu ove proslave čitali svoje stihove. Nazočne je pozdravio Mladen Bartulović, načelnik općine Podstrana, i kratko govorio o ovom nacionalnom prazniku i samoj manifestaciji Dobrojutro more, te otvorio ove pjesničke susrete.

Uzevši riječ, predsjednik Matice Hrvatske Stjepan Damjanović, je pored ostaloga rekao:

- "Uvijek se radujem kad u oblikovanju nečega plemenitoga i lijepoga sudjeluje i Matica hrvatska. Okupljanje pjesnika u Podstrani na manifestaciji Dobrojutro more takav je događaj. Pritređujete ga uvijek uoči obljetnice vojno-redarstvene akcije „Oluja“ kao zahvalnost braniteljima. I pravo je da prva naša misao ide njima, da naša zahvalnost ide njima. Grijeh je ičije ugasle oči, ičije mrtvo ili ranje no tijelo koristiti za svoje osobne probitke. Odzvanjat će večeras pjesnička hrvatska riječ. Nekako se čini prirodnim da odzvanja ovdje, u kraju koji je zavičaj Nikole Miličevića i Jure Kaštelana, mojih nezaboravnih profesora, koji je zavičaj i Dragi Ivaniševiću... Završavajući svoju pozdravnu riječ i pozdravljajući svakoga posebno među nazočnima dopustite mi da taj izbor iz Matoševa djela darujem gospodinu Petru Gudelju“, kazao je predsjednik Matice hrvatske.

Dobrojutro more: Pjesnički susreti u Podstrani

Zatim su se predstavljali pjesnici sa svojim djelima, redom: Zoran Jurišić, Danica Bartulović, Ivan Šarolić, Đurđica Tičinović, Željka Jurić-Mitrović, Mario Knežević, Nevenka Nekić, Marina Kljajo Radić, Đuro Vidmarović, Drago Čondrić i Božidar Prosenjak.

Govoreći o ovogodišnjem laureatu, pjesniku Petru Gudelju, pjesnikinja Danica Bartulović je u svom podužem obrazloženju, pored ostaloga kazala:

- "Meni je ovdje govoriti o iznimnom pjesniku koji je nanizao mnogo dijamantnih pjesničkih ogrlica. Ako bih pravila izbor iz njegove poezije, to bi bile sve njegove pjesme koje je napisao. Sve bi one bile izbor, jer nema pjesme koja nema svoj snažni naboj, svoju svečanu odjeću, svoju lepršavost, svoj ožiljak ili rane, svoje srce i svoju dušu...“ rekla je podstranska pjesnikinja Danica Bartulović o ovogodišnjem laureatu pjesniku Petru Gudelju, kojemu je uz načelnika općine Mladena Bartulovića i Stjepana Damjanovića, predsjednika Matice hrvatske ovogodišnjem lauretatu uručeno visoko priznanje.

Nakon primanja priznanja, pjesnik se zahvalio kako dodjeljivačima tog priznanja, tako i cijeloj općini, koja iz godine u godinu njeguje ovo značajnu tradiciju.

Nakon ove svečanosti, nazočni su razgledali izložbu slika likovne udruge "Ante Kaštelančić" iz Podstrane.

Povezani članci

Who's Online

We have 126 guests and no members online