Podstrana: Održano 16. 'Dobrojutro more'

dobro-jutro more - pjesnici
U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, pred prepunim gledalištem u Gornjoj Podstrani održana je 16. kulturno-umjetnička manifestacija "Dobrojutro more" posvećena hrvatskoj književnoj riječi, slobodi i moru, tom prostranstvu koje baštinimo i čuvamo kao vječni simbol slobode, i kao nepresušni izvor umjetničkog nadahnuća...

PODSTRANA

Održana 16. manifestacija 'Dobrojutro more'

Piše: Davor Grgat

U nazočnosti župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanadera, zamjenika župana Luke Brčića, predsjednika Matice Hrvatske Igora Zidića, predsjednika Društva Hrvatskih književnika Božidara Petrača, te počasnog građanina Općine Podstrana, akademika Nedjeljka Mihanovića, na pozornici su se redali novi, mladi pjesnici, koji se narednih godina trebaju dokazati u društvu najboljih. .

dobro-jutro-1 cr

U prigodnoj riječi, prisutnima se obratio Miran Tomasović, načelnik općine Podstrana, koji je kazao:  "Ova manifestacije je jedna od starijih, od samostaljenja RH, nastala je na spomen Domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i Dan pobjede. Po 16. put ovdje podno Mosora, između Cetine i Žrnovnice prisjećamo se brojnih pjesnika: Josipa Pupačića, Juru Kaštelana, Nikolu Miličevića, Anđelka Novakovića, Dragu Ivaniševića, Branka Klarića...

Nazočnima se u prigodnoj riječi obratio i Božidar Petrač, predsjednik Društva hrvatskih književnika:

"Veliko mi je zadovoljstvo pozdraviti Vas u ime Društva hrvatskuih književnika, i svoje osobno i to u predvečerje sutrašnjega blagdana, Dana domovinske zahvalnosti, Dana slobode, Dana hrvatskih branitelja. Ova manifestacija, kako je već rečeno, nastala je na humusu te želje da se svake godine obilježi, kako ono što je postignuto časno Olujom, tako i ono štp uznosi slobodu, tako ono uznosi ljepote ovoga podneblja, ljepote ovoga zavičaja.

dobro-jutro-3 cr

Ovdje se izredalo 15 laureata, redom, većinom pjesnika, ali i književnika, prozaika, bez kojije zapravo nemoguće zamisliti bilo kakvu aantologiju pjesništva ili proze. Osim toga, na ovoj su se pozirnici izredali pjesnici, bez kojih također suvremeno hrvatsko pjesništvo ne bi bilo ono što jest, i koji još, nažalost nisu laureati, ali možda će jednog dsana to i biti.

I na kraju, ovdje su se izredali mnogi zavičajni pjesnici, pjesnici koji su nas iz godine u godinu znali iznenaditi svojim lijhepim stihovima, što u čakavštini, što u književnom standardu. Prijeti nam se ukidanjem ovoga, ukidanjem dotacija, za ove stvari za one stvari, ali ova manifestaciuja živi upravo po svojoj pjesničkoj riječi, i kroz pjesničku riječ iskazuje sudbinu svoga naroda ...“.

dobro-jutro more - pjesnici

Uslijedio je recital pjesnika i to: Marina Čapalije, Zlatko Juras, Fabijan Lovrić,Mile Pešorda, Ivo Klarić, Ivan Šarolić, Đurđica Tičinović, Maja Tomas i Tonko Maroević (prošlogodišnji laureat).

I na kraju, velikim aplauzom proglašen je ovogodišnji laureat, Igor Zidić, predsjednik Matice Hrvatske, čiji je životni put opisao akademik Nediljko Mihanović, a pročitao ga je Tonko Maroević, a zaslužno priznanje mu uručio Miran Tomasović, načelnik općine Podstrana.

Nakon uručenog priznanja, obratili smo se laureatu i pitali što za njega znači pjesništvo a i ovo priznanje, a Igor Zidić je rekao:

dobro-jutro more - pjesnici

"Pa, znate, u prvom redu bi trebalo odgovoriti što za mene znaći pjesništvo a što uopće znači u našem društvu pjesništvo... Meni je ovo priznanje, naravno, drago. Cijeli prostor koji je dao izvanredni broj pjesnika.. Imao sam to zadovoljstvo i sreću da sam ih svih dobro poznavao, od Jure Kaštelana, Drage Ivaniševića, Bepa Pupačića do Anđelka Novakovića... Svi su bili moji dragi prijatelji. Često smo se sastajali, razgovarali . To je za mene poznati ambijent, poznato društvo i vjerojatno jedno ako vjerujemo da postoji još neki trag u ljudima, to je jedno od zadnjih mjesta Hrvatske gdje se pjesnici još rađaju...  kazao je ovogodišnji laureta na 16. manifestaciji "Dobrojutro more“.

U zavbavnom dijelu ugodno je osvježavala klapa "Šufit“.

Povezani članci

Who's Online

We have 190 guests and no members online