Zanimljivosti..

Motown - Pedeset godina tvornica hitova

motownblackNijedna diskografska kuća od kad postoji vinilnih, a u novije vrijeme i digitalnih glazbenih zapisa, nije ostavila tako dubok trag u popularnoj kulturi i društvu općenito kao što je to bio slučaj sa detroitskim Motownom. Naime, Motown ne samo da je uspio u vrijeme najizraženije rasne segregacije u SAD-u dovesti zvuk 'crne' Amerike na 'bjelačke' top ljestvice opalivši na taj način glasan šamar militantnom američkom rasizmu podržanom od strane same države, nego je odigrao i presudnu društvenu ulogu kako u pacifističkim antiratnim protestima usmjerenim protiv rata u Vijetnamu, tako i u rasplamsaloj seksualnoj revoluciji 60-tih i 70-tih godina prošloga stoljeća. Stoga je upravo nevjerojatna koincidencija da baš u prvoj godini mandata prvog ''tamnoputog'' predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, etiketa Motown slavi svoju jubilarnu pedesetu godišnjicu. Izgleda da trud ipak nije bio uzaludan, glazba uistinu može mijenjati svijet...

MOTOWN

Pedeset godina tvornica hitova

Piše: Ante Čikotić Chiko

A sve je počelo sa bijednih 800$ zajma koje je utemeljitelj Motowna, marketinški genij i glazbeni vizionar Berry Gordy Jr. ulupao u Hitsville USA, skromno imanje na adresi 2648 West Grand Boulevard, Detroit, u koje će smjestiti upravu, studio i cjelokupnu logistiku tada još uvijek male nezavisne diskografske kompanije u potpunosti vođene afroameričkim managementom, što je te ne tako davne 1959. godine u rasno podijeljenom SAD-u bilo više nego skandalozno.

motown

Međutim, Gordy nije previše mario za to, njegov je prioritet bilo štancanje dobre glazbe i sjajnih zvijezda koje bi iz malog Motownovog studija od milja zvanog Snakepit trebale izlaziti kao na pokretnoj traci.

Kako bi u tome uspio, okružio se iznimni autorima poput Smokey Robinsona i kultnog trojca Holland – Dozier – Holland (Eddie i Brian Holland, te Lamont Dozier) potpisanog ispod većine Motownovih najvećih hitova, te spretnim studijskim glazbenicima okupljenim u 'kućnom' bandu The Funk Brothers.

Na taj su način udareni temelji tvornici hitova čije će glazbene uzdanice poput Stevie Wondera, Marvina Gayea, The Temptationsa, The Jacksons 5-a s malim black as a coffee Michaelom, Kim Weston, Marthe And The Vandellas, Diane Ross i njenih matičnih The Supremes, te jedinstvenih Four Topsa suvereno vladati svjetskim top ljestvicama u nadolazećim dekadama.

supremes

Želeći obilježiti zlatni rođendan diskografske kuće koja je kvalitetan soul umotala u ljepljive pop melodije i servirala ga kao neodoljivu deliciju, Dugi Rat Online se potrudio odabrati deset najznačajnijih zgoditaka iz goleme Motownove ostavštine o kojima će te nešto više moći pročitati u idućem nastavku ovog našeg prigodnog feljtona.

Izbor nije bio lak, mnogi su biseri ostali preskočeni, ali jednostavno je nemoguće u škrtu formu top ten ljestvice ugurati tisuće tih prelijepih pjesama.

Stoga nastavak ovog teksta shvatite samo kao uvod, slatki mamac koji bi vas trebao natjerati da malo dublje zavirite u beskrajni Motownov katalog.

Za početak svakako počnite sa izvrsnom četverodijelnom kopilacijom singlova iz zlatnog Motownovog razdoblja od 1959. do 1971. naslovljenom 'Hitsville USA', ili pak sa još opsežnijim box setom 'Motown: The Complete No 1's' sastavljenim od čak 10 CD-a.

Ako pak niste toliko ambiciozni, potrudite se nabaviti barem trodijelni obljetničarski složenac 'Motown 50: Yesterday – Today – Forever'.

Guštat ćete, obećajem.
 

 black is beautiful

Povezani članci

Who's Online

We have 275 guests and no members online