Noć otvorenih crkava kontra Noći vještica

molitvaKatolička crkva u Hrvatskoj pridružila se inicijativi na koju je Vatikan pozvao katolike diljem svijeta - bojkotu Noći vještica, Halloweenu, koji je zadnjih nekoliko godina kao uvozni marketinški blagdan iz Amerike preplavio škole, vrtiće i kafiće. Večer uoči svetkovine Svih svetih, u nedjelju 31. listopada - pozivaju vjerske udruge i svećenici - katolici bi trebali provesti u molitvi i klanjanju pred Presvetim sakramentom i suzdržavati se od običaja koji imaju davne poganske korijene, a u našim gradovima će se prvi put održati - Noći otvorenih crkava! ...


MLADI POZVANI DA U NEDJELJU POHODE CRKVE, UMJESTO DA NOSE ŠUPLJE TIKVE

Noć otvorenih crkava

Iz sjedišta Katoličke crkve Noć vještica je okarakterizirana kao antikršćanski praznik te su roditelji pozvani da ne dopuste djeci maskiranje u duhove, vampire, vještice, čarobnjake...

Piše: Damir Šarac / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Naziv "Noći vještica" zapravo je kršćanski, potječe iz skraćenice za ‘All Hallow’s Eve - Noć Svih svetih, a ukorijenjena je u tradiciju SAD-a, Irske, Kanade, Portorika, Australije i Novog Zelanda. Ipak, način na koji se slavi je iz poganskih običaja. U zadnjoj noći listopada gašene su vatre na ognjištima i na pragovima kuća ostavljana hrana za pokojnike, dubili su se krumpiri i repe, pa u njima palili svijeće.

Dubljenje tikve je običaj stvoren u Americi u 16. stoljeću, a zasniva se na irskoj legendi o Jacku O’Lanternu. Taj je, legenda kaže, prevario vraga, ali za kaznu njegova duša luta svijetom tražeći put do kuće osvjetljavajući staze izdubljenom repom ili bundevom u kojoj je svijeća...

U nekim dalmatinskim školama i dječjim vrtićima prijašnjih su godina organizirane proslave Halloweena, a djeca su oblačila vještičje kostime, dubila tikve i uglavnom se radovala i zabavljala.


Bojkot Noći vještica

molitva Katolička crkva u Hrvatskoj pridružila se inicijativi na koju je Vatikan pozvao katolike diljem svijeta - bojkotu Noći vještica, Halloweenu, koji je zadnjih nekoliko godina kao uvozni marketinški blagdan iz Amerike preplavio škole, vrtiće i kafiće.

Katolici ne bi trebali slaviti Noć vještica jer bi njihova pažnja trebala biti posvećena molitvi svecima, uzorima kršćanskog života, ali i sjećanju na pokojnike, pa su ovo dani meditacije, mira i uspomena, a ne maskiranih zabava i okultizma.

Splitska noć molitve je u crkvi Svetog Duha u središtu grada, a početak bogoslužja, koje uključuje euharistiju, krunicu i klanjanje je u 20 sati, obrede predvodi mr. don Tomislav Topčić, a organizator je Zajednica misionara Krvi Kristove.

Slični susreti održat će se i u drugim mjestima u Hrvatskoj.

Povezani članci

Who's Online

We have 322 guests and no members online