Pozivi (ne)vjernicima

LjudiPovodom popisa stanovništva, inicijativa za sekularnost hrvatske države "Nisam vjernik" poziva sve građane da se iskreno izjasne o svojoj vjeroispovijesti, i time pomognu Državnom zavodu za statistiku da dođe do stvarnih udjela vjerskih zajednica u Hrvatskoj. Građanska inicijativa "Nisam vjernik" u javnost je poslala medijsko priopćenje povodom popisa stanovništva 2011. u kojem detaljno obrazlažu razloge za pokretanje inicijative koja je očito uzburkala duhove na Ksaveru, budući da je Biskupska konferencija pozvala je katoličke vjernike u Hrvatskoj da tijekom popisa stanovništva promišljeno i odgovorno pristupe toj obvezi i da ne zaborave istaknuti da su katolici i Hrvati...


PRIOPĆENJE INICIJATIVE "NISAM VJERNIK"

Jesu li 9 od 10 osoba oko vas doista katolici?

Izvor: Inicijativa "Nisam Vjernik"

"Prema popisu stanovništva iz 2001. godine se čini kako je tek svaka deseta osoba pripadnik neke druge religije ili pak vjerski neopredijeljena, što ne odgovara situaciji koju možemo vidjeti u stvarnom životu.“, izjavili su iz inicijative u priopćenju kojeg u cjelosti možete pročitati ovdje.

tradicija te puno košta

Prema anketama Eurobarometra iz 2005. tek 67% ljudi u Hrvatskoj vjeruje u postojanje Boga, a sociolog Ivan Markešić s instituta Ivo Pilar navodi kako prema njihovim istraživanjima svega 15-20% katolika u Hrvatskoj doista i prakticiraju svoju vjeru u institucijama Crkve.

"Očito je da se mnogo katolika u Hrvatskoj tako izjašnjava iz tradicije i zbog pripadnosti kršćanskom kulturološkom krugu, no pitanje na popisu stanovništva nije kojem kulturološkom krugu pripadate, već koje ste osobne vjeroispovijesti.", upozoravaju iz inicijative.

"Ako istraživanja i puls javnosti pokazuju drugačije, zašto se onda prilikom kritika sustavnog kršenja sekularne odredbe hrvatskog Ustava, te pri pozivima da se financiranje svih vjerskih zajednica – a pogotovo Rimokatoličke Crkve – učini transparentnijim, vladajući i vrh Crkve uvijek pozivaju na brojku od gotovo 88% katolika u Hrvatskoj?", pitaju se u građanskoj inicijativi "Nisam vjernik".PORUKA HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE

Hrvatski biskupi pozvali katolike da "ne zaborave istaknuti da su katolici"

Izvor: Novi List

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) pozvala je katoličke vjernike u Hrvatskoj da tijekom popisa stanovništva, koji će se održati od 1. do 28. travnja, promišljeno i odgovorno pristupe toj obvezi, da ne zaborave istaknuti da su katolici i Hrvati, i na taj način odgovore na razne pokušaje kojima se, navode biskupi, u posljednje vrijeme nastoji stvoriti drukčija slika o hrvatskom društvu.

papa

Uz poziv vjernicima da među pitanjima pripremljenim u Upitniku ne zanemare ona koja se odnose na vjersku pripadnost i narodnost, biskupi pozivaju "Sve krštene u Katoličkoj crkvi i one koji njoj pripadaju da se izjasne kao katolici, slobodno izreknu istinu i ne zaniječu sami sebe, jer će to važno svjedočenje imati posljedice na sve sastavnice življenja".

Građani RH obavezni su sudjelovati  u popisu stanovništva (kućanstava i stanova) te dati točne i potpune podatke, a izjašnjavanje o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti je slobodno.

Povezani članci

Who's Online

We have 168 guests and no members online