De-reforma mirovinskog sustava: Uništavanje drugog mirovinskog stupa

Prema prijedlozima nove mirovinske reforme koje su objavili mediji, vlada želi ucijeniti svoje građane i njihovu ušteđevinu prebaciti u proračun, gdje će se trošiti prema nahođenju neodgovornih političara, uglavnom na zbrinjavanje njihovih poslušnika, rodbine, prijatelja i znanaca. Iz stranke Pametno pozivaju građane da se svima silama odupru ovom pokušaju ucjene i pljačke svojih vlastitih građana.
- "Prijedlog mirovinske reforme s kojim je izašlo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava nije nikakva reforma već de-reforma. Osim korekcija određenih parametara u prvom stupu to je praktično uništavanje drugog mirovinskog stupa. Ovim prijedlogom se poništava prava mirovinska reforma" - kazala je Marijana Puljak, predsjednica Pametno..

MARIJANA PULJAK:

Vlada novom mirovinskom reformom ucjenjuje i pljačka vlastite građane

Izvor: Pametno, Index.hr

- "Radi se o nacionalizaciji osobne mirovinske štednje, u kojem vas vlada ucjenjuje i praktički vam ne daje nikakvu šansu za pravedno korištenje svojih vlastitih sredstava koje ste uštedjeli kroz drugi mirovinski stup" - dodala je Puljak.Potpredsjednica stranke Pametno, prof.dr.sc. Maja Vehovec, detaljno je pojasnila namjere vlade, u čemu vidi pokušaj uništavanja mirovinske reforme koja je započela 2002. godine.

- "Tada su u hrvatski mirovinski sustav uvedena su dva dodatna stupa mirovinske štednje, gdje u drugom stupu zaposlenici moraju participirati (oni rođeni 1962. i kasnije), a u trećem dobrovoljno sudjeluju. Novost je u tome da je uvedena mirovinska štednja, novac koji se odvaja u fondove i koji se u starosti koristiti u obliku mirovine: svaki građanin ima svoj osobni štedni račun, i mirovina će mu ovisiti o ušteđenim sredstvima, a ne o političkim igrama. No, očito da taj sustav nije nikada do kraja legao nositeljima političke vlasti" - kazala je Vehovec.

Preferira se sustav uplaćivanja u proračun

- "Oni očito preferiraju sustav u koji svi mi najprije uplaćujemo u proračun, a onda se zakonima i političkim odlukama odlučuje kolika će nam biti mirovina i uz koje uvjete odlazimo u mirovinu, a to je prvi mirovinski stup. Preferiranje tog sustava očituje se već kod pitanja famoznog dodatka na mirovinu od 27 % na kojem bi imali pravo samo oni koji su osigurani u prvom stupu. Oni koji su osigurani u oba stupa, bez obzira na to što su najveći dio svojih doprinosa uplaćivali u prvi stup na njega ne bi imali pravo. I umjesto da izjednače prava na mirovinu svih osiguranika koji uplaćuju doprinose u prvi stup, Ministarstvo izlazi s prijedlogom kojim dodatak od 27 % možete dobiti samo ako se vratite u prvi stup u trenutku umirovljenja, a sav ušteđeni novac, svu svoju mirovinski štednju uplatite u državni proračun" - dodala je Vehovec.

mirovinska reforma

- "Radi se o nacionalizaciji osobne mirovinske štednje, koju žele prikazati dobrovoljnom iako vam ne daju puno izbora. Bez izjednačavanja prava na dodatak, za najveći broj budućih umirovljenika znatno je povoljniji povratak u prvi stup koji nudi dodatak. To je ponuda koju ne možete odbiti, tj. radi se o najobičnijoj ucjeni. Prema sadašnjim projekcijama, za čak 97 % umirovljenika u početnim godina primjene bit će povoljnije vratiti se u prvi stup. To praktično znači da drugi stup, premda se formalno ne ukida, potpuno gubi smisao. Mirovine za veliku većinu građana, osim 3 % onih s najvišim plaćama, bit će iste kao da mirovinske reforme nije niti bilo. I time smo opet na početku, tamo negdje gdje smo bili 2002. godine. I time nije riješeno pitanje relativnog pada budućih mirovina u odnosu na prosječnu plaću. Budući umirovljenici bit će sve siromašniji u odnosu na prosjek stanovništva, u odnosu na zaposlene. Korekcije parametara prvog stupa poput povećanja zakonske dobi za odlazak u mirovinu ili većeg umanjenja mirovine kod prijevremenog umirovljenja će vjerojatno dovesti do toga da će ljudi duže raditi, duže uplaćivati doprinose i zato dobiti nešto višu mirovinu, što će možda u prvom trenutku ublažiti budući pad mirovina, ali trend pada budućih mirovina je toliko snažan da će nastaviti djelovati" - pojasnila je potpredsjednica stranke Pametno, Maja Vehovec.

Predsjednica stranke Marijana Puljak, na kraju je zaključila:

- "Ova predložena 'reforma' ništa neće učiniti po pitanju pada mirovina, nego će praktično samo srušiti drugi mirovinski stup koji je imao potencijal ublažiti učinak negativnih demografskih kretanja i osigurati veće mirovine na zdravim tržišnim načelima. Umjesto toga je cijelu sustav trebalo samo dobro posložiti. Ali u Ministarstvu to očito ne znaju napraviti. A netko će se nakon ove 'de-reforme' morati dobro namučiti i ponovno posložiti mirovinski sustav i provesti pravu pametnu reformu koja će građanima osigurati njihove veće i radom zaslužene mirovine."

penzioneri

Povezani članci

Who's Online

We have 322 guests and no members online