Danas, kad postajem e-Estonac..

Danas je zadnji dan u kojem se možete prijaviti za estonski e-Residency po cijeni od 50€, ubuduće će biti 100€. Kako su mnogi moji prijatelji i poznanici, pa i ja osobno zatražili isto, htio sam napisati nešto više o najčešćim razlozima zašto smo to učinili, no nemam volje ponavljati stotine puta izrečene stvari pa ću se samo zadržati na par činjenica: Države za koje smo strepili da će nas preplavit njihova "sirotinja" kad uđemo u EU, galopirajući nas prestižu. Ne samo da kod nas neće doći "siroti rumunjski pastiri" nego će vjerojatno Hrvati u IT businessu koji je u Rumunjskoj vrlo razvijen i cijenjen otvarati firme tamo. Naime, Rumunjska država je pametno procijenila da je bolje smanjiti poreze IT branši koja dobro zarađuje i dovlači čistu lovu izvana i onda drugim kanalima (u konačnici samim ostankom Rumunja u zemlji) prikupiti poreze nego ih natjerati da odu. I dobiti jedno veliko ništa, osim dodatka u negativnom prirodnom prirastu. A naši odlaze na veliko...

ESTONIAN E-RESIDENCY

Piše: Nikša Marinović
Izvor: FB Nikša Marinović


Praktično ništa kraće nego Estonija, odnosno već gotovo 15 godina ako me dobro pamćenje služi, Hrvatska ima Zakon o digitalnom potpisu. Isti uz rijetke izuzetke dan danas u Hrvatskoj uglavnom možete okačiti mačku o rep. Ali zato od 1.1. morate imat pečat "Likvidirano" kao dodatak portfelju pizdarija koje hrvatski poduzetnik mora nužno posjedovati. I to zato da bi vas ekipa sa 3 razreda srednje ekonomske koja je preko Partije dobila siguran posao bez ikakve obveze i odgovornosti mogla terorizirati.

I tu dolazimo do osnovnog razloga moje prijave u Estoniju - osobno se najviše bojim te bezimene nabujale mase agenata Smithova u Fini, Poreznoj i sličnim institucijama koji se zahvaljujući nakaznom sustavu mogu poigravati našom imovinom, poslovima i životima na stisak tipke na tipkovnici, kad i kako im se sprdne. Ja ih se osobno podsvjesno bojim više nego bilo kakve jasne fizičke prijetnje svojoj egzistenciji, krađe ili bilo čega drugog.

Želite saznati više o Estonskom E-Residency-ju? Kliknite ovdje..

Povezani članci

Who's Online

We have 619 guests and no members online