Prijedlog novog zakona protiv sive ekonomije

rad na crnoProcjene sive ekonomije u Hrvatskoj, koja obuhvaća širok spektar nelegalnih poslova vezanih uz drogu, prostituciju, krijumčarenje, ali i izbjegavanje plaćanje poreza, rad 'na crno' i slično, variraju od 16 posto prema podacima Ekonomskog instituta iz 2005., pa sve do visokih 30 do 40 posto. S uporištem u Zakonu o sprečavanju neregistrirane djelatnosti, koji je sada u pripremi, proširiti će se ovlasti državnih inspektora, a niz djelatnosti pokušat će se legalizirati stimulativnim poreznim opterećenjem, ali i visokim kaznama. Državni inspektori prema tom će zakonu moći ulaziti u kuće, garaže i poslovne objekte na temelju dojave o neregistriranoj djelatnosti, što im dosadašni propisu nisu omogućavali ...


SIVA EKONOMIJA

Piše: Marina Šunjerga / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Obrtnici su često navodili problem neprijavljenog rada koji rezultira nelojalnom konkurencijom i cjenovnim dumpingom.

Sadašnji zakoni ograničavaju inspektora, koji je mogao provjeravati poslovanje isključivo registriranih poslovnih subjekata, što je dovelo do paradoksa da sustav nije mogao reagirati na očite primjere neprijavljenog rada.

rad na crno

Intencija zakona je prihode ostvarene u sivoj zoni legalizirati kroz oporezivanje takozvanih poslova u 'fušu', odnosno usluga čišćenja po kućama, pranju stubišta, sitnim kućnim popravcima, frizerskoj djelatnosti te o nizu drugih usluga koje se obavlja bez registracije i plaćanja poreza.

 

PROČITAJ VIŠE...
 

Povezani članci

Who's Online

We have 159 guests and no members online