Porez na nekretnine od 1. siječnja 2018., stižu obrasci za prijavu imovine

Stanovnici Našica i Daruvara prvi su u Hrvatskoj pozvani da lokalnim vlastima dostave podatke o nekretninama u svojem vlasništvu. Slične formulare na kućne će adrese do kraja ove godine dobiti i ostali vlasnici nekretnina jer su gradovi i općine krenuli u pripreme za njihovo oporezivanje. U općine pristižu podaci na osnovi kojih lokalne vlasti moraju ažurirati postojeću listu nekretnina na svom području, Geodetska uprava dostavila im je ortofoto snimke, a pristižu i kupoprodajni ugovori, evidencija legaliziranih nekretnina te podaci s novim aktima o gradnji i drugo. Još jedan namet našoj gladnoj državi, (jednostavni) porez na nekretnine, građani će početi plaćati od 1. siječnja 2018. prema Zakonu o lokalnim porezima, koji je potkraj prošle godine prihvaćen u Saboru, a koji će zamijeniti sadašnju komunalnu nakanadu, piše Večernji List.

Porez na nekretnine od 1. siječnja 2018.

Izvor: Večernji List, Tportal.hr

Jednostavni porez plaćat će svi oni koje već plaćaju komunalnu naknade što znači da će se oporezivati stambeni prostori, poslovni prostori i garaže te građevno zemljište koje služi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti, ali i neizgrađeno građevno zemljište.

Umjesto dosadašnje formule za razrezivanje komunalne naknade koja se temeljila na vrsti, lokaciji i kvadraturi nekretnine, ubuduće će se pri izračunu porezne osnovice uzimati u obzir još dvije varijable - starost i stanje nekretnine.

Porez na nekretnine od 1. siječnja 2018.

Prihodi od poreza na nekretnine i dalje će pripadati jedinicama lokalne uprave i samouprave, a nakon predviđenih promjena u oporezivanju očekuje se povećanje prihoda do 15 posto što na godišnjoj razini iznosi oko 300 milijuna kuna.

U drugoj fazi, do 1. siječnja 2020. uvest će se puni porez zasnovan na procjeni vrijednosti nekretnina. Osim navedenog kriterija, zasad još nisu poznati ostali parametri koji će se koristiti za oporezivanje (porezne stope, izuzeća, olakšice).

porez na nekretnine