Naslijeđene djedovine nisu vikendice – ne tjerajte nas na rasprodaju

djedovina

Medijsko priopćenje vezano uz najavljene poreze na kuće i vikendice javnosti je uputio i predsjednik Otočnog sabora, g. Denis Barić. Priopćenje prenosimo u cjelosti ...

ODGOĐEN POREZ NA NEKRETNINE

Naslijeđene djedovine nisu vikendice – ne tjerajte nas na rasprodaju

Izvor: Otočni sabor

Otočane, ali i ostale građane Republike Hrvatske baš ne čekaju dobra vrimena. U ovom slučaju ne mislimo na razne Ladislave, Marte i slične metereološke nepogode već na „Zakon o porezu na nekretnine“ čija je primjena predviđena od 1. travnja 2013. godine. Mišljenja smo da će donošenje ovog zakona najviše osjetiti priobalje i otoci.

djedovinaVlada Republike Hrvatske najavljuje da već na proljeće iduće godine otočani mogu očekivati uplatnice koje će predstavljati akontaciju poreza na nekretninu, a čiji će iznos otprilike odgovarati iznosu sadašnje komunalne naknade. Međutim, smatramo da će najavljene stope premašiti sadašnja davanja za komunalnu naknadu.

Otočni sabor nije protiv uvođenja novog Zakona o porezu na nekretnine, ali Vlada Republike Hrvatske mora voditi računa kako o otočanima, tako i o ostalim građanima koji nisu bogati, ali imaju tzv. djedovinu nasljeđene kuće svojih predaka po selima i na otocima.

Ta je djedovina u većini slučajeva stara i derutna i potrebno joj je renoviranje, no u većini slučajeva ljudi nemaju novaca za nova ulaganja, a kako će ga imati za plaćanje novog nameta – poreza.

Smatramo da se naslijeđene djedovine ne bi trebale tretirati kao vikendice. Bojimo se da nakon 01. srpnja 2013. kada ulazimo u EU ne bi došlo do rasprodaje djedovina strancima zbog nemogućnosti plaćanja navedenog poreza.

Otočni sabor traži i moli Vladu Republike Hrvatske da djedovine i viškove stambenih, poslovnih prostora ne stavlja u istu kategoriju, nego neka u zakonu naprave više razreda ili kategorija za oporezivanja, stoji u priopćenju.

Povezani članci

Who's Online

We have 131 guests and no members online