4. Festival maslina u Zagrebu

U nedjelju 24. veljače 2019. završio je 4. Festival maslina u Zagrebu, manifestacija koja je po četvrti puta ponudila posjetiteljima široku paletu događanja i proizvoda: ocjenjivanje najboljih ovogodišnjih maslinovih ulja, edukacija posjetitelja i maslinara, stručni skupovi, prodajne izložbe najboljih ulja, opreme i sredstava za maslinarstvo, te gastronomski program s jelima na bazi maslina i maslinova ulja. Organizator, udruga Zagrebački maslinarski institut, uz pokroviteljstvo predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, na prigodnoj svečanosti, u petak 22. veljače navečer, objavili su rezultate i uručili nagrade najboljim maslinarima, čija su ulja ocijenjena u okviru 4. Festivala maslina u Zagrebu. Od 250 pristiglih uzoraka iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, ekstra-djevičanskih je bilo 186, od toga je 102 dobilo zlatnu medalju, 43 srebrnu, a 23 brončanu. Ostala ulja su bila djevičanska, a loših ulja (lampante) na ovom ocjenjivanju uopće nije bilo. Šampion natjecanja je Magran obrt iz Pule, s 97,62 bodova. Drugi po broju bodova je Darko Jakomin iz Kopra (Slovenija) s 97,60 bodova, a treći je Vanja Dujc iz Izole (Slovenija) s 97,45 bodova. Među prvih deset ulja šest ih je bilo iz Hrvatske, poredak natjecatelja je ovdje, a nas posebno raduje i rezultat našeg mladog maslinara Slave Kadića iz OPG Konoba Kadić Dugi Rat koji je osvojio zlatnu medalju za kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja miješanih sorti iz svog maslinika u Dugom Ratu. Nakon Povenjaka, evo priznanja i iz Zagreba. Čestitamo!

Izvor: ZagrebOliveInstitute.hr

Na ovom su ocjenjivanju dodijeljene nagrade i najboljim maslinarskim udrugama, te najboljim uljarama. Važan dio Festivala bio je stručni skup na kojem je izloženo 14 predavanja s temama interesantnim i za maslinare, ali i za posjetitelje koje zanima zdravi život, očuvanje prirode, zdravstvena svojstva polifenola iz maslinova ulja, primjeri izvrsnosti, podizanje kvalitete, itd.

Diploma Slave Kadića iz OPG Konoba Kadić Dugi Rat

Posjetitelje su naročito zanimale radionice: vođena degustacija ulja, vođena degustacija sireva, sljubljivanje sira i "vina od davnina“, te izrada kozmetike na bazi maslinova ulja. Održan je i "networking event“ projekta Aristoil.

Predstavljeni su i projekti "Aristoil“, međunarodni projekt Sveučilišta u Splitu s partnerima iz Grčke, Španjolske, Italije i Cipra, te projekt IRI "SAN - Smart Agriculture Network“ Sveučilišta u Zadru.

Detaljniji podatci s naslovima i sažetcima pojedinih predavanja također su objavljeni na mrežnoj stranici zagreboliveinstitute.hr.

Povezani članci

Who's Online

We have 315 guests and no members online