Sabatina 2020. u novom normalnom

Arhivske fotografije

Ove je godine Sabatina 2020., najveća hrvatska vinska smotra, održana u "novom normalnom". Organizacijski odbor je (ispravno) procijenio da se, zbog neizvjesne situacije izazvane pandemijom virusa, neće održati na tradicionalan način, druženjem vinara, vinogradara i ljubitelja njihovih proizvoda u hotelu Croatia u Cavtatu. Umjesto toga imali smo Online tjedan Sabatine, kojim je započelo i obilježavanje 30. obljetnice manifestacije, koje će kroz razna događanja i on line objave potrajati sve do sljedeće Sabatine, a finalna proslava obilježavanja 30. obljetnice bit će na Sabatini 2021. u Cavtatu. Ocjenjivanja uzoraka Sabatina 2020. izvršena su kao i do sada u svim kategorijama. U kategoriji otvorenih i mladih vina dominirali su Zadrani, no i naši se predstavnici imaju čime pohvaliti.
Zlatne diplome (i medalje) za kvalitetu otvorenih vina dobili su, između ostalih, i OPG Neven Kovačić iz Omiša za kupažu malog plavca, babića i okatac iz berbe 2019. te OPG Konoba Kadić iz Dugog Rata za kupažu maraštine i debita, već dobro poznatu šampionsku kombinaciju otvorenih bijelih vina iz popularne dugoratske konobe obitelji Kadić. No to nije sve. Kadići su za otvoreno crno vino iz berbe 2019., kupažu merlota i babića dobili srebrnu diplomu. Bilo zlatno, crno srebrno!, a neće ni zlatno maslinovo ulje zakazati... nema druge, valja nam i ovo i dolično proslaviti, dočim dozvole epidemiološke prilike. No ni to nije sve. Marljivi Kadići, Ana i Slavo, ove su godine na natjecanje u kategoriji buteljiranih alkoholnih pića - likera - poslali na ocjenjivanje i svoje likere, višnjevaču i Gospinu travu. Višnjevača iz Konobe Kadić dobitnik je zlatne medalje za kvalitetu buteljiranih proizvoda alkoholnih pića, a Gospina trava srebrne medalje. I višnjevača lanjskog šampiona Davora Bogdanovića iz Duća/Seoca je ostvarila izvrstan uspjeh, zlatnu medalju!
Čestitamo našim marljivim OPG-ovcima! Možda i jest krizna godina, ali sudeći po nagradama za vaše trude i vještinu, sasvim je "uobičajena". Kontinuitet je tu, a i novi iskoraci (Kadića u likere) su odmah prepoznati kao uspješni. Živili i neka se dobra "rađa" i berba nastavi.

SABATINA 2020 - POPIS ŠAMPIONA

Jubilarna, 30. Sabatina u online izdanju

Piše: Mladen Banović


Foto: Zadružni savez Dalmacije

U kategoriji za buteljirana vina, šampion bijelih slatkih, predikatnih i desertnih vina i najbolje ocijenjeno vino Grk "Elysion" desertno 2018. - Obrt Zure, Lumbarda, otok Korčula. Isti obrt odnosno braća Zure, imaju i šampiona crnih suhih i polusuhih vina - Rebellion 2018.

Šampion bijelih suhih i polusuhih vina je Graševina 2018. Iločki podrumi d.d. Ilok, a šampion vina sorte plavac Dingač Riserva 2018. - Pelješki vinogradar d.o.o., Kuna Pelješka. Šampion vina sorte pošip je Pošip Zure 2019. Obrta Zure s Korčule, a šampion izgleda proizvoda Plavac mali 2017. - OPG Darko Matijević s Hvara. Velika zlatna medalja za kvalitetu buteljiranih proizvoda pripala je Iločkim podrumima za Traminac izborna berba bobica 2017.

U kategoriji jakih alkoholnih pića šampion kvalitete je Nespola - Natura Antunović, Orebić dok je najbolje ocijenjeni proizvod u kategoriji rakija i destilata Voćna rakija od kruške - OPG Luka Bilušić - Destilarija Bilušić, Zagreb.

Najbolje otvoreno crno vino je Merlot 2019., Stjepana Vučemilovića iz Zadra, a najbolje otvoreno bijelo vino Pošip 2019. - Franje Pešelja, Smokvica, otok Korčula.

Najbolje mlado crno vino je Syrah Valeria Skoblara iz Privlake, a najbolje mlado bijelo vino 2020 Pošip Zadranina Stjepana Vučemilovića.

OPG Konoba Kadić

Iza osvojenih pehara i priznanja Sabatine 2020. nalaze se jako zanimljive vinogradarsko-vinarske životne priče, osobito jer pokazuju kako se može u ruralnim krajevima Hrvatske živjeti od zemlje i proizvesti proizvode koji mogu stati usporedo s najboljima iz Europe i Svijeta - poručuju iz Zadružnog saveza Dalmacije na čijim stranicama možete naći više detalja o dobitnicima ostalih medalja za kvalitetu.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 125 guests and no members online