Kultura bi mogla biti hrvatski izvozni proizvod

KUD DalmacijaSa svojih nepunih 4,5 milijuna stanovnika Hrvatska je u kulturnom smislu svojevrsna izvozna velesila. Tvrdnja je pretjerana? Možda?! Međutim, sve govori da bi to mogla biti istina. Riječ je o nedovoljno iskorištenom potencijalu koji “čuči“ u naciji i po kojem bi ova zemlja, uz turizam i sport, mogla biti prepoznatljiva u svijetu. I ne samo prepoznatljiva, već i atraktivan izvozni proizvod koji bi mogao značajnije utjecati na devizne bilance Hrvatske. A Hrvatska je uistinu svjetski fenomen što se tiče ljepote, bogatstva i raznolikosti glazbene i plesne tradicije. Nešto smo napravili s klapskom pjesmom, ali u cjelini taj potencijal je potpuno neiskorišten ...

NEISKORIŠTENI POTENCIJAL

Kultura bi mogla biti hrvatski izvozni proizvod

Ne znamo da smo - kulturna velesila

Piše: Marjan Džambo / Slobodna Dalmacija
Izvor:
Slobodna Dalmacija

Potvrđuje to, ne samo netom objavljena „gola statistika“ o kulturnoj sezoni 2010/11, već i ljudi koji su sami, kao njeni kreatori, na svojoj koži osjetili kakve promidžbene učinke u nama dalekim zemljama mogu napraviti naši umjetnici.

Lado

- Prije nekoliko godina Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske “Lado” u Japanu je održao 28 koncerata kojima je nazočilo gotovo 60 tisuća gledatelja. Bilo je to nešto fascinantno i za nas, i za Japance. Ostali smo bez riječi na komentar jedne Japanke koja je bila na jednom od koncerata.
 

Ansambl Lado

ansambl LADOReinterpretirat ću njene riječi: “I ranije sam čula za Hrvatsku, ali nisam ništa znala o njoj. Prvi puta sam kroz koncert Lada osjetila njenu dušu. I kada bi se ponovo rodila, željela bih biti Hrvatica i da plešem u Ladu”.

Japanci su do tada za Hrvatsku znali samo kroz nogomet, te Mirka Filipovića. Lado im je otvorio novu stranicu o Hrvatskoj. Nekoliko godina kasnije broj japanskih turista u našoj zemlji se učetverostručio, kaže Ivan Ivančan, umjetnički voditelj Ansambla.

 

Klape su neiskorištene

klape u OmišuOn ističe da smo mi svjetski fenomen što se tiče ljepote, bogatstva i raznolikosti glazbene i plesne tradicije.

- Nešto smo napravili s klapskom pjesmom, ali u cjelini taj potencijal je potpuno neiskorišten. Netko drugi, da ima to što mi imamo, napravio bi svjetski bum, atrakciju.

Da je pameti, recimo samo kada je u pitanju Lado, ansambl ne bi godišnje ni dva dana bio u Hrvatskoj. Mi smo lani imali tek četiri odlaska u inozemstvo sa pet koncerata, što nije naš uobičajeni prosjek. Već ove godine se spremamo za veliku turneju po Australiji i Novom Zelandu, a dogodine u SAD-u , kaže Ivančan.

 

Zaštićena kulturna dobra

Da je Hrvatska kulturna velesila, tvrdi i dr. Božo Skoko, dovoljno je pogledati koliko imamo dobara zaštićenih UNESCO-ovim standardima.

- Međutim, nas svijet i Europa tek lagano otkrivaju, kaže dr. Skoko. Koliko u tome doprinose umjetnici svojim nastupima u inozemstvu? U sezoni 2010/11 126 što profesionalnih, što amaterskih kazališta iz Hrvatske, u kojima radi 1749 umjetnika, izvelo je 9472 predstave koje je pogledalo milijun i 818 tisuća ljudi. Čak 304 predstave izvedenu su u inozemstvu koji je prisustvovalo više od 67 tisuća gledatelja.

smotra u Muću

Profesionalni orkestri i ansambli, simfoničari, komorni orkestri u prošloj sezoni izveli su 570 koncerata kojima je nazočilo 224 tisuće posjetitelja. Lado je priredio 91 koncert i privukao 49480 gledatelja, pri čemu je na četiri gostovanja u inozemstvu održao pet koncerata kojima je prisustvovalo 3250 gledatelja.

 

Pogled prema istoku

KUD Dalmacija Dugi RatHrvatski profesionalni orkestri i ansambli, te zborovi, kao i ansambl narodnih plesova i pjesama Lado lani su imali 31 gostovanje u inozemstvu gdje su priredili 81 koncert kojima je nazočilo 36450 gledatelja.

Uz već tradicionalne nastupe u Europi, s ovim vidom umjetničkog stvaralaštva Hrvata upoznato je 2800 Indonežana, dvije tisuće Japanaca,, 3200 Rusa, 800 Ukrajinaca, 300 Amerikanaca i 800 građana Hong Konga.

 

Fenomen Gavran

Fenomen hrvatskog dramskog stvaralaštva svakako je Miro Gavran. Njegova djela u bezbroj zemalja svijeta do sada je vidjelo više od dva milijuna ljudi. Što je u sportu Dražen Petrović, Goran Ivanišević i Šuker, u turizmu Dubrovnik i Plitvice, to je danas u kazališnom svijetu Gavran.

 

Profitabilan izvozni proizvod

KUD DalmacijaMože li umjetničko stvaralaštvo kod Hrvata postati profitabilan izvozni proizvod? Tim problemom se do sada nitko nije bavio.

- Ponovo bih spomenuo naš nastup u Japanu. Jesmo li zaradili? Mi radimo po principu da ne budemo minusu. Može li se ovo pretvoriti o profitabilan projekt poput Lord of the Dance? Vjerojatno, ali na tome nitko u Hrvatskoj ne radi, kaže Ivan Ivančan.

Povezani članci

Who's Online

We have 75 guests and no members online