Međunarodni folklorni susreti ovog tjedna diljem Dalmacije

Od četvrtka, 19. do nedjelje 22. srpnja dalmatinski poklonici folklora moći će uživati u međunarodnoj folklornoj plesnoj, vokalnoj i glazbenoj tradiciji koju njeguju gostujuće folklorne skupine iz Rusije, Makedonije, Češke, Slovačke, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, okupljene u okviru Međunarodnih folklornih susreta koje godinama u našoj županiji zajedničkim naporima organiziraju članice i članovi KUD-ova: "Dalmacija" iz Dugog Rata, "Ante Zaninović" iz Kaštel Kambelovca, "Branimir 888 Muć" iz Muća i "Pleter" iz Dugopolja. Inicijativa za ove Međunarodne folklorne susrete dogodila se sada već davne 2007. godine, kada su se ovim susretima po prvi puta objedinila dotadašnja pojedinačna nastojanja u organizacijama međunarodnih kulturnih razmjena KUD-ova iz K.Kambelovca, Muća i Dugopolja, kojima su se kasnije priključili i Dugoraćani. U našem zaobalju i priobalju gostovati će slijedeće inozemne folklorne skupine: – Gudi Gorazdo iz Rusije (Moskva) – Folklorna skupina Ayfas iz Češke (Brno) – Folklorni ansambl Goce Delčev i Centar za edukacija i neguvanje na tradicijata i folklorot Etno-ilinden iz Makedonije (Bitole) – Folklorni subor Sabinovcan iz Slovačke (Sabinov) i – Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Donja Rama” iz Bosne i Hercegovine (Gračac). Program svake folklorne večeri upotpunit će domaćini te njihovi gostujući ansambli iz Hrvatske, a evo i kalendara:
četvrtak, 19.7. s početkom u 21:00 u Kaštel Kambelovcu (uz crkvu sv. Mihovila) na 16. međunarodnim folklornim susretima "Za jubav tance igraše“
petak, 20.7. s početkom u 21:00 u Dugopolju (na Trgu Domovinske zahvalnosti) na 15. međunarodnim folklornim susretima "Ljepota u kamenu – kamenitom“
subota, 21.7. s početkom u 21:00 u Muću Donjem (na izletištu Radača u Muću Donjem) na 17. međunarodnoj smotri folklora "Stara je škrinja otvorena“ i
nedjelja, 22.7. s početkom u 20:30 u Dugom Ratu (na Poljičkom trgu) na 4. međunarodnom festivalu folklora "Kolo, kolo, kolajna od zlata".

Izvor: Dalmacija Danas

Domaćim folklornim skupinama cilj je promocija Dalmacije kako bi u ljetnom periodu folklornim pjesmama i plesovima obogatili kulturno ljeto, svojim članovima putem razmjene omogućili sudjelovanje na inozemnim festivalima, a iznad svega naučili svoje članove njegovati zajedništvo, toleranciju i razumijevanje za različitosti među kulturama i tradicijama.

folklorna večer

Tijekom proteklih 11 godina zajedničkih folklornih susreta na ljetnim pozornicama u Kaštel Kambelovcu, Muću, Dugopolju i Dugom Ratu predstavilo se sveukupno 1500 folklornih amatera iz Austrije, Italije, Francuske, Slovačke, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Portugala, Španjolske, Litve, Poljske, Rusije, Kanade, Mađarske, Češke i Bugarske.

folklorna večer

U kulturnim razmjenama i uzvratnim gostovanjima, članice i članovi KUD-ova organizatora upoznaju publiku diljem Europe s bogatom kulturnom baštinom cijele Hrvatske izvodeći svoju tradicijsku glazbu, pjesme i plesove. Ponosni su na činjenicu da se mnoštvo folkloraša koji su barem jednom gostovali u Dalmaciji kroz ove međunarodne folklorne susrete s radošću ponovo vraća u Dalmaciju kao turisti s obiteljima i prijateljima. Činjenica je da su se u pojedinim slučajevima dogodila i dugogodišnja međunarodna prijateljstva a i poneke sretne ljubavi.

folklorna večer

Povezani članci

Who's Online

We have 167 guests and no members online