Almissa Open Art: Tom Gotovac i mrtav uznemiruje Omišku javnost

Osmi Almissa Open Art festival, pod nazivom “Neka tebi kušin bude stina, pizda ti materina” okupio je 15 predstavnika hrvatske i svjetske umjetničke scene, ove godine s temom poreza na nekretnine. Prema ideji kustosa Slavena Tolja, svi performansi i akcije premješteni su u centar grada te se odvijaju u vrijeme najveće gradske gužve, čime se jasno otvaraju prostori još jednoj, ne samo umjetničkoj kritici. Ovogodišnji festival u ponedjeljak zatvara svoja vrata, i to ponavljanjem projekcije filma Toma Gotovca “Dead Man Walking", kojim je festival trebao biti i otvoren prošlog četvrtka, piše Slobodna Dalmacija. Naime, Gotovčev rad trebao je biti prikazan u omiškom parku Borići, ali je nakon manje od minute projekcija prekinuta jer je jedna posjetiteljica Almisse ugasila projektor i inzistirala da se pozove policija zbog za nju uznemirujućeg sadržaja. Organizatori su pristali odgoditi projekciju do ponedjeljka, gdje će se “sporni” video ipak prikazati na zatvaranju festivala na utvrdi Mirabeli..

ALMISSA OPEN ART FESTIVAL

Piše: R.Kragić / Slobodna Dalmacija
Foto: Almissa Open Art Festival
Izvor: Slobodna Dalmacija

ALMISSA OPEN ART FESTIVAL

Usprkos ovome, prikazana je videodokumentacija performansa Selme Selman, u kojem autorica bezbroj puta uzvikuje rečenicu "You have no Idea!” (Vi nemate pojma!). Pino Ivančić, umjetnik iz Pule, uz pratnju bubnjara izveo je svoj antifašistički performans ispred bankomata Splitske banke, a prva noć performansa zaključena je audioinstalacijom Ivane Pegan Bace, dubrovačke multimedijalne umjetnice.

ALMISSA OPEN ART FESTIVAL

Druga večer, u petak, započela je na pazaru, gdje je Jusuf Hadžifejzović izveo interaktivni performans “Prodavaonica praznine”. Istu noć Kata Mijatović, hrvatska predstavnica na 55. Venecijanskom bijenalu, izvela je performans “Djevojački zbor Omiš”, a Siniša Labrović nastupio je s performansom “Ptica”.

ALMISSA OPEN ART FESTIVAL

U subotu ujutro je Talijan Giovanni Morbin izveo “Relapse of Roman Empire” (Ponovni pad Rimskoga carstva) gdje je, obučen u odijelo rimskog legionara, na nekoliko lokacija u starome gradu dijelio novac ljudima da se slikaju s njim.

ALMISSA OPEN ART FESTIVAL

Izvedena je, naravno, i klapska verzija underground hita benda Ilija i Zrno Žita “Neka tebi kušin bude stina, pizda ti materina” što je i naslov ovogodišnje Almisse, nastupio je i Zoran Pavelić s performansom u pratnji ansambla Lado. Tajči Čekada prodavao je proizvode od ljudskog mlijeka, Kata Mijatović izvela je još jedan rad, a Jusuf Hadžifejzović nastupio je s korejskom umjetnicom Eun Su Lim.

ALMISSA OPEN ART FESTIVAL

Osmi Almissa Open Art festival, pod nazivom “Neka tebi kušin bude stina, pizda ti materina” okupio je 15 predstavnika hrvatske i svjetske umjetničke scene, ove godine s temom poreza na nekretnine.

ALMISSA OPEN ART FESTIVAL

Prema ideji kustosa Slavena Tolja, svi performansi i akcije premješteni su u centar grada te se odvijaju u vrijeme najveće gradske gužve, čime se jasno otvaraju prostori još jednoj, ne samo umjetničkoj kritici.

ALMISSA OPEN ART FESTIVAL

ALMISSA OPEN ART FESTIVAL

Povezani članci

Who's Online

We have 980 guests and no members online