Predstavljene priče o tvrđavama Srednje Dalmacije

Turistička zajednica županije nakladnik je kulturno-turističkog vodiča "Tvrđave Splitsko-dalmatinske županije“, autora Ivana Alduka koji je ovih dana izašao iz tiska, a u kojemu su po prvi put sakupljeni podaci i informacije o drevim utvrdama na našem prostoru, s posebnim naglaskom na one bolje sačuvane iz vremena srednjeg vijeka i tursko-mletačkih ratova. Vodič prati i odgovarajuća zemljopisna karta sa označenim lokacijama utvrda koje su predstavljene, a trebao bi između ostalog poslužiti i kao putokaz za stvaranje novog turističkog proizvoda, organiziranih obilazaka i programa vezanih uz te atraktivne lokacije ...

Predstavljene priče o tvrđavama Srednje Dalmacije

Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
Izvori: Dalmatia.hr, Slobodna Dalmacija

Povijest utvrda i kula u našoj regiji, na otocima i u Zagori namijenjene su prvenstveno turističkim djelatnicima koji bi u njima trebali pronaći inspiraciju za nove turističke proizvode.

- Šezdesetak utvrda, kula i utvrđenih crkava na području Splitsko-dalmatinske županije čija starost seže od prapovijesnih gradina preko srednjovjekovnih utvrda do onih iz 19. stoljeća, prevrijedni su resursi koji pričaju našu povijest iz stoljeća u stoljeće, a sada su ukoričene u jedinstvenom kulturno-turističkom vodiču koji je tiskala Turistička zajednica županije.

fortica

Objedinjene priče o tvrđavama u našoj regiji, na otocima i u Zagori namijenjene su prvenstveno turističkim djelatnicima koji bi u njima trebali pronaći inspiraciju za nove turističke proizvode koji će se bazirati na atraktivnim povijesnim pričama o tvrđavama naše županije i njihovoj povijesnoj ulozi. Cilj nam je ovo kulturno-povijesno blago pretvoriti u turistički resus - kazao je Joško Stella, direktor TZ županije na predstavljanju nove publikacije upriličene u četvrtak u Muzeju grada Splita.

U vodiču čiji autor je Ivan Alduk su po prvi put na jednom mjestu sakupljeni podaci i nformacije o drevim utvrdama, s posebnim naglaskom na one bolje sačuvane iz vremena srednjeg vijeka i tursko-mletačkih ratova. Prema riječima autora vodiča, želja je bila prikazati najzanimljivije tvrđave od kojih su mnoge lako pristupačne, dok se do nekih teško stiže.

Vodič tako obiluje pričama i povijesnim detaljima o bitkama i povijesti Kliške tvrđave, ali i one u Marini kod Trogira, čija povijest je vezana uz turiske napade na Split i tvrđavu Gripe. I tvrđave uz rijeke u Zagori imaju svoje priče, a svaka od njih je, kaže Alduk, autentična scena života srednjovjekovnih hrvatskih obitelji.

Makarsko primorje obiluje manjim kulama za skrivanje i obranu od neprijatelja, dok su one otočke na Braču, Visu i Hvaru često i kule i utvrde, a nerijetko i utvrđene crkve kao ona u Vrboskoj, kazao je Alduk.

Vodič prati i odgovarajuća zemljopisna karta sa označenim lokacijama utvrda koje su predstavljene, a trebao bi između ostalog poslužiti i kao putokaz turističkim agencijama za stvaranje novog turističkog proizvoda, organiziranih obilazaka i programa vezanih uz te atraktivne lokacije.

Povezani članci

Who's Online

We have 178 guests and no members online