Iz Regije..

Naši muški su vrijedni, i da im se 'dicu pravit'

Budući da je članak novinara Slobodne Dalmaciji Vinka Vukovića vezan uz mjesto i mještane Slimena početkom rujna bio objavljen i ovdje, prenosimo i reakciju mještana Slimena na članak, s ciljem ispravljanja netočnih podataka i pokušaja prikazivanja stvarnog stanja zašto je mjesto Slime u postojećoj situaciji, odnosno zašto dijeli sudbinu svakog sela u Hrvatskoj ...

MJEŠTANI SLIMENA ODGOVARAJU NA PROZIVKE

Naši muški su vrijedni, i da im se 'dicu pravit'

Piše: Zoran Pupačić
predsjednik MO Slime


Razmatranjem samog naslova članka osoba koja nije upoznata sa situacijom na Slimenu stiječe se dojam da muški na Slimenu nisu ni za što, a pogotovo za "dicu pravit".

Da li ste stim mislili na muške koji su kao sudionici Domovinskog rata obranili domovinu od agresora ili na one muške koji već dugi niz godina kroz radne akcije jedini guraju Slime naprijed i pokušavaju napraviti nešto svojim rukama i zalaganjem.

Ukoliko ste mislili na jedne ili druge gore navedene muške, a oni treći (koji ne doprinose zajednici ni na bilo koji način) su ionako manjina i nebitan dio mjesta Slimena, u svakom slučaju niste u pravu i nije u redu od vas na ovakav način se izražavati o istima.

Slime

U nastavku se osvrćemo na nekoliko navoda u tekstu koji su dijelom netočni, a dijelom nekorektni:

- "Školsko zvono odavno je zahrđalo."

- Nije istina daje školsko zvono odavno zahrđalo. Već dugi niz godina na Slimenu se održava razredna nastava. Činjenica je da samo prošle i ove godine nema prvaša, dok je svih ostalih godina bilo čak do pet učenika u jednoj godini,

- „...drugog znamenitog Slimenjanina"

- Stvarno nam nije jasno kako se itko može uspoređivati sa veličinom kao što je bio naš prerano preminuli pjesnik Pupačić i na taj način vrijeđati i omalovažavati sve što je Pupačić napravio za mjesto i domovinu.

- „A bi li vi tili živit u mistu koje umire"

- Mjesto Slime, kao i svako drugo manje mjesto, umire (ako već umire) zbog ljudi kojima nije stalo do njihova mjesta. Naime, nitko sa Slimena nije nasilu otišao, već je odlazak bio jednim dijelom zbog egzistencije, a drugim dijelom zbog osobne materijalne koristi.

Također, trend iseljavanja za vrijeme komunizma je nastavljen i u vremenu nakon devedesetih godina prošlog stoljeća. Svi mi koji smo na Slimenu ostali i koji na Slimenu živimo znamo kako je ponekad teško na selu živjeti, ali zbog ljubavi prema rodnom kraju i zavičaju čovjek preko svega prijeđe i zadovoljan ostaje jer je svoj na svome.

- "...i kako nekoć prvašima nije bio problem u Šestanovac na nastavu pješice ići"

- Koliko je nama poznato, nikada prvašići nisu išli pješice na Šestanovac u školu. Činjenica je da su đaci nakon četvrtog razreda pohađali nastavu u Šestanovcu.

Također vam dostavljam kratak prikaz činjeničnog stanja koji direktno utječe na kvalitetu života na Slimenu i na one radove koje su mještani Slimena, a pogotovo muška populacija svojim rukama i zalaganjem izradila.

Proširena je županijska cesta s Dubaca, uređena je zgrada mrtvačnice, u tijeku je postupak legalizacije zgrade mjesnog doma nakon čega bije napokon trebalo dati u najam.

Navodimo i probleme:

1. Nepostojanje predškolske ustanove i vanškolskih aktivnosti. Nebrigom institucija vlasti sela su osuđena na samostalno snalaženje roditelja vezanih uz djecu predškolske dobi i one koja bi se tijekom školovanja htjela nečim baviti. Zamislite troškove roditeljima ukoliko dijete, pretpostavimo, trenira nogomet u Omišu.

2. Nepostojanje ugostiteljskog objekta. U samom mjestu Slime ne postoji ugostiteljski objekt osim konoba Tadići koja je znatno udaljena od centra mjesta lako je ugostiteljski objekt od velikog značaja grad Omiš u zadnjih 20 godina nije uspio nekoga pronaći tko bi otvorio istoga dok u isto vrijeme zgrada doma stoji zapuštena.

3. Prometna izoliranost odnosno nepostojanje redovnih autobusnih linija. Mjesto Slime nema redovnu autobusnu povezanost sa gradom Omišem što predstavlja značajan problem kako mlađim mještanima tako i onim starijim.

Sreća u nesreći je ta što za vrijeme školske godine prometuje školski autobus koji vozi djecu u Omiš te se njime koriste i drugi mještani.

Slime

4. Loša i zastarjela vodovodna infrastruktura. Mjesto Slime je priključeno na vodovodnu mrežu grada Makarske. Oko 15 posto kućanstava nije spojeno na vodovodnu mrežu ili ima problema s dostavom vode u ljetnim mjesecima uslijed veće potrošnje vode na Makarskom primorju.

5. Opskrba električnom energijom. Udaljeniji zaseoa mjesta Slime, unatoč naporima HEP ODS-a, imaju znatne probleme s opskrbom električnom energijom. Također je bitno istaknuti česte nestanke električne energije od trenutka izgradnje 10 kV veze Slime - Marušići.

6. Poštanske usluge u drugom mjestu. Mjesto Slime se vodi, u poštanskom smislu, pod poštom Zadvaije. Zbog navedenog često se zaključuje daje Slime zaseok odnosno ulica "grada Zadvarja".

7. Zapuštena telekomunikacijska infrastruktura. Telefonske linije u mjestu Slime su nadzemne izvedbe i kao takve se ne održavaju već dugi niz godina.

Na osnovu svega navedenog (a sve je to samo dio složene problematike položaja svakog sela u Hrvatskoj) ovim putem vas molim da ne pišete neprovjerene i polovične podatke kojim nanosite nepovratnu štetu mjestu o kojem pišete, te vas molim da objavite sažetak ovog dopisa prema kojem bi se uklonilo loše viđenje Slimena i njegovih mještana.

Lišeni bilo kakvih političkih ambicija i sklonosti, slobodno možemo reći da niti jedna politička opcija nije učinila ništa za bolji i kvalitetniji život na selu.

Razloga je mnogo, a najveći je u lošem zakonu o lokalnoj samoupravi i pripadajućim pratećim aktima koji nikakva prava i mogućnosti ne daju mjesnim odborima i samim mještanima, već su isti ovisni o nesposobnim vladajućim kadrovima u gradovima i općinama.

Povezani članci

Who's Online

We have 226 guests and no members online