Afera Hypo: Tko je sve pod istragom?

afery HypoPortal Necenzurirano.com novinara Domagoja Margetića objavio je na svojim stranicama popis fizičkih i pravnih osoba koje su pod istragom u slučaju Afere Hypo, zbog sudjelovanja u sumnjivim kreditnim transakcijama, za koje austrijski istražitelji sumnjaju kako se radilo o fiktivnim kreditima koje je Hypo Grupa odobravala fizičkim i pravnim osobama, a koje su služile kao pokriće za operacije pranja novca sumnjivog porijekla sa tajnih, povjereničkih računa kod Hypo banke. Pod istragom su se tako našli, piše Necenzurirano.com, i Ivica Todorić i njegov Agrokor, Ninoslav Pavić i njegov EPH, kao i NCL media grupa, te vlasnik riječkog Novog lista Robert Ježić. Na popisu sumnjivih kredita našle su se i velike građevinske kompanije poput Viadukta i Konstruktora, ali i tvrtke Pevec; Plodine, Coning; Dalekovod, Saponia, Konzum, Aluflexpack, Kerum i Magma, te Podravka, Brodosplit, Đakovština, Brodogradilište 3. maj i M SAN Grupa. Od nekadašnjih i sadašnjih političkih dužnosnika u Hrvatskoj, na popisu se nalaze: Ivo Sanader, Ivić Pašalić, Vladimir Zagorec, Božidar Kalmeta, Ivan Šuker, Tomislav Karamarko, Ivan Jakovčić, Stevo Žufić, Milan Bandić, Branimir Glavaš, Miomir Žužul, ali i bivši premijeri Zlatko Mateša i Franjo Gregurić. Osim njih na popisu osoba pod istragom nalaze se ...


HAPPY HYPOSI

NECENZURIRANO.COM:

Popis svih fizičkih i pravnih osoba iz Hrvatske koje su pod istragom u Aferi Hypo

Izvor: Necenzurirano.com

Osim njih na popisu osoba pod istragom nalaze se i Ninoslav Pavić i njegov Europapress holding (EPH), Ivica Todorić i njegov Agrokor, Robert Ježić i njegov DIOKI, Bruno Orešar i Hoteli Novi, Jako Andabak, Tomislav Horvatinčić, Goran Štrok, Mićo Carić, Anto Nobilo, Božo Jusup, Zdenko Zrilić, Miroslav Kutle, Hrvoje Petrač, Ivan Čermak i Neven Barać, ali i nekadašnji djelatnici Hypo Grupe u Hrvatskoj Radojka Olić, Krešimir Starčević, Igor Kodžoman, Zoran Sikirica i Mia Mihovilović, te poduzetnik Željko Žužić.

Pod istragom bi da je živ bio i nekadašnji vlasnik i direktor NCL media grupe Ivo Pukanić, dok je sad pod istragom sumnjiva kupoprodaja vlasničkih udjela NCL media grupe od strane Vienna Capital Partners, za koje se vjeruje da su kod kupnje NCL media grupe nastupali kao punomoćnici tajnih vlasnika, koji su odobrili isplatu toga novca sa tajnih računa kod Hypo banke.

PROČITAJTE VIŠE...

 

HDZ je mafijaška organizacija?

Ostaje činjenica da su i Sanader, i Pašalić, i Kosor, i Zagorec, i Petrač, i Glavaš, kao i velika većina ostalih umiješanih u Aferu Hypo, dio jedne te iste HDZ-ove mafijaške organizacije, glomazne tranzicijske kriminalne infrastrukture, koju HDZ kontrolira zadnjih dvadeset godina, mafijaške organizacije na kojoj je izrasla enormna oligarhijska moć političke, ekonomske, financijske, bankarske, ali i kriminalne elite u Hrvatskoj.

Kao što je svojevremeno Sanaderu Pašalić bio preveliki zalogaj da bi dopustio njegovo kazneno procesuiranje zbog organiziranog kriminala, tako je danas nova mafijaška mama Jadranka Kosor u potpuno jednakoj „pat poziciji“, kada je u pitanju procesuiranje Ive Sanadera.

Naime, ne postoji ama baš nikakva mogućnost da se eventualni proces protiv Sanadera vrlo brzo ne pretvori u proces protiv HDZ-ove mafijaške organizacije, pa i same Jadranke Kosor i njezinih najbližih suradnika Kalmete, Šukera i Karamarka. Takav bi proces u konačnici morao podrazumijevati i konačno svrstavanje HDZ-a tamo gdje stvarno pripada – na popis zločinačkih, kriminalnih, mafijaških organizacija, kakve se u civiliziranim, pravnim i demokratskim državama zabranjuju zakonom.

Pojedini mediji, prije svega EPH i NCL media grupa, odnosno Jutarnji list i Nacional, pokušavaju cijelu Aferu Hypo u Hrvatskoj svesti isključivo na proviziju koju je Ivo Sanader uzeo od Miroslava Kutle u zamjenu za posredovanje kod odobravanja kredita Hypo banke Kutlinoj Globus grupi.

Time, zapravo, mediji pomažu novom spinu Jadranke Kosor i HDZ-a, koje se tako u cijelosti distancira od korupcijske Afere Hypo, odnosno sama Afera Hypo svodi se na pojedinačne slučajeve korupcije i zlouporaba, te se tako ovom medijskom kampanjom skriva činjenica kako se u slučaju Afere Hypo radi o organiziranom kriminalu, na čijem se vrhu nalazi upravo politička, obavještajna, kriminalna, mafijaška arhitektura HDZ-a, kako onog Tuđmanovog i Sanaderovog, tako i ovog Kosoricinog.

Hrvatski su mediji Aferu Hypo godinama prešućivali, a danas kada je nemoguće od javnosti skrivati vijesti o umiješanosti hrvatskih političkih dužnosnika u pranje novca sumnjivog porijekla preko Hypo Alpe Adria Banke, mediji pomažu u „pranju“ HDZ-a i Jadranke Kosor od njihove odgovornosti za organizirani kriminal u slučaju Hypo banke.

Projekt stvaranja paralelne financijske infrastrukture i tzv. „crnog proračuna“ na tajnim računima kod Hypo banke i povezanih osoba nije, međutim, bio projekt pojedinca ili grupe pojedinaca.

Bio je to kriminalni projekt vladajućeg HDZ-a, čiji je politički vrh devedesetih godina 20. stoljeća, ali i nakon 2003. godine, provodio organiziranu pljačku sredstava Državnog proračuna, kao i doniranih sredstava iseljenika za obranu i obnovu Hrvatske, a koji je novac prema ortačkim ugovorima HDZ-a i Hypo banke prebacivan na tajne račune kod Hypo banke, a kasnije „opran“ kroz kreditne i investicijske financijske operacije Hypo Grupe u Hrvatskoj i na Balkanu. 
 

PROČITAJTE VIŠE...

No dobro, neka institucije austrijske države odrade svoj posao...

Povezani članci

Who's Online

We have 420 guests and no members online