Zanimljivosti..

Tko je uškopio dalmatinske galebove?

Dalmatinski GalebČlanak Petra Hajdića o uškopljenim dalmatinskim galebovima, objevljen u "Tribini" Slobodne Dalmacije svojevremeno je izazvao pravu buru na hrvatskom internetskom prostoru. Bivši pomorac, a potom dugogodišnji škveranin, napisao je članak pod naslovom “Tko je uškopio dalmatinske galebove?”. U članku je baratajući i znanstvenom terminologijom, pokušao dočarati kako se bezvoljnost i besperspektivnost u hrvatskom društvu odražavaju i na tako naizgled beznačajne stvari kao što su turistice koje nezadovolj(e)ne odlaze kući nakon odmora na Jadranu. Više nego dovoljno da nakon razgovora Renata Baretića s njim, na stranicama ne više tako malog dalmatinskog mjesta koje se zimi i dalje užasava zalaska sunca, objavimo i originalni članak. Dakle, tko je uškopio dalmatinske galebove? ...


TKO JE UŠKOPIO DALMATINSKE GALEBOVE?

Piše: Petar Hajdić

TuristiceMeđu modernim nomadima koji svake godine početkom turističke sezone uzimaju učešća u pravoj "seobi naroda" svoj udio ima i ženska populacija i postavlja se pitanje zbog čega se, osim želje da se odmore, jedan dobar dio tih gospođica, gospođa, dama, tek stasalih curetaka, vremešnih dama, djevojaka, supruga, raspuštenica, upućuje svake godine prema Mediteranu?

Zbog čega kreću prema toplim obalama mora, osunčanim plažama, noćima punim mjesečine, serenadama, čekanjima vrelih zora, dnevnim i noćnim šetnjama uz more, šaputanjima preko tanjura oborite ribe uz zveckanje čaša s ohlađenim vinom? I traže na brzinu izmijenjene, skrivene poglede između danju  izloženih i ispruženih tijela na plaži. Poglede koji se uvečer opredmećuju u plesne dodire na ljetnoj terasi kakvog hotelskog restorana.

Ne treba velika pamet da bi se shvatilo što očekuju od bližnjih u danima svojeg najčešće pomno planiranog odmora.

I upravo tu počinje kalvarija hrvatskog muškarca, a u ovoj priči domaćina!

Ovaj pretvorbama opljačkan, uvredljivo potplaćen ili, još gore, u velikom broju nezaposlen, potisnut, omalovažen, za budućnost zabrinut, bez dostojanstva ostavljen hrvatski muškarac, ne može odgovoriti očekivanjima pridošlog ženskog svijeta željnog zabave.

galeb u penziji

U psihologiji se uči da ugrožena osoba, kojoj je oteta perspektiva, počinje trpjeti psihofizičke poremećaje, vegetativni živčani sistem prilagođuje se oskudnijem okolišu i prilikama. Zabrinutom hormoni drukčije rade, lučenje testosterona se smanjuje, libido se smanjuje. Neurotransmiteri, serotonini, dopamini posustaju, depresivnost i autodestrukcija se povećava uz povećanje ovisnosti o stimulansima poput alkohola, nikotina  i drugih...

Financije ne mogu pratiti troškove i najjednostavnije rečeno, muškarci se povlače, utrošak energije tj. volja i angažman oko udvaranja i seksa se smanjuje.

U biologiji je to odavno poznato i opisano. Seksualno aktivni ostaju samo vodeći, takozvani alfa mužjaci, a svi ostali depresivno "čuvaju energiju" i čekaju bolja vremena.

Gdje su sada oni čuveni dubrovački "galebovi", poznati osvajači žena u vrijeme kad je perspektiva bila ravnomjernije, solidarnije raspoređena, a zbog čijih su ljubavnih podviga žene hrlile u Dubrovnik i ostala mjesta uz obalu?

Gdje su sada one grupe mladića koje su nekad neumorno obilazile plaže, hotele, plesnjake i pronosili slavu mediteranskog ljubavnika? Gdje je nestao Munja?

Ima ih, ali u Italiji, Španjolskoj, na Ibizi... Zadovoljni  i preplanuli jer pripadaju sretnijim narodima koji pravednije dijele nacionalno bogatstvo i perspektivu svojih članova.  (Ekscesno, alkoholizirano orgijanje na plaži Zrće našeg Paga, gdje se doslovno seksualno hodočasti, samo pokazuju koliko nedostaje uokolo onoga o čemu je ovdje riječ).

Eto zašto se u knjigama žalbi dalmatinskih hotela nađu i primjedbe gošći da su "lokalni muškarci neaktivni". I zašto se po kafićima Hrvatske, muška i ženska društva najčešće ne miješaju već sjede odvojeno i bez kontakata, svaki sa svojim problemima i temama.

galeb u penziji

U državi u kojoj se odvija pljačka, pljačka i opet pljačka, svi vidovi duhovnog i materijalnog života su ugroženi. I takav, utučen, nezadovoljan i "neaktivan" prosječan Hrvat ne može biti privlačan nikome.

Ni svojim, a još manje stranim ženama. I još gore, s takvim "pokislim" licem i nezadovoljstvom koje širi oko sebe, svojoj okolini može biti jedino odbojan i samo smetati.

A što za to vrijeme rade oni koji su nas opljačkali? Onaj manji dio populacije koji ne oskudijeva i kojima i "pretiče"?

Koriste svoj položaj alfa mužjaka i ni najmanje ih ne dira pozicija i teškoće svih ostalih izmučenih i "uškopljenih" Hrvata zbog kojih je Hrvatska i stvorena.

Povezani članci

Who's Online

We have 443 guests and one member online

  • admin