Dobrodošli u novu eru istraživanja Svemira

U Hrvatskoj je vijest vikenda uhićenje Josipe Rimac i suradnika u koruptivnoj aferi oko vjetrenjača, dok svijet u live streamu gleda uspješno lansiranje rakete Falcon Heavy s astronautima u kapsuli Crew Dragon iz svemirskog centra Kennedy i njeno priblžavanje Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) s kojom se uspješno spojila u nedjelju oko 16 sati.
O Josipi i 12 patuljaka drviti će se još malo po hrvatskim medijima, a onda će sve to postati još jedna skupa hrvatska pravosudna trakavica s predvidljivim epilogom ("nisu krivi") o kojoj ćemo na rubovima Dnevika slušati još godinama, baš kao što već godinama slušamo o suđenju Sanaderu, Mamiću, ali začudo ne i o krimosu Vidoševiću.
No ovaj vikend ipak će se pamtiti i ući će u povijest i o njemu će te gledati i slušati i idućih desetljeća, barenko u TV Kalendaru.
Daleko od hrvatskog mulja i kriminalnih hobotnica, a nedaleko od močvara Floride privatna tvrtka SpaceX južnoafričkog-američkog tehno-milijardera Elona Muska uspjela je u subotu s svojom raketom Falcon Heavy uspješno poslati u svemir dva američka astronata NASA-e koji su u nedjelju pristali uz ISS gdje će se pridružiti ruskoj i američkoj posadi. Raketa se potom kontrolirano vratila na Zemlju, na morsku platformu, i koristiti će se u idućim svemirskim misijama, a ne odbacivati kao dosad nakon jednokratne upotrebe. Ahh taj štedljivi privatni kapital... Američki i svi ostali astronauti u posljednjih 9 godina, od kada je prizemljen i posljednji Space Shuttle, kretali su u orbitu uz pomoć ruske rakete Sojuz s starog, dobrog kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu (braća Rusi nikako da dovrše svoju novu svemirsku luku Vostočni u Amurskoj oblasti na Ruskom dalekom istoku, jedan od prosljednih uspornika im je nedavno otkrivena velika koruptivna afera u samom vrhu ruskog svemirskog programa. Svaka sličnost s hrvatskim (ne)prilikama je, naravno, sasvim slučajna iako je i "naš" Svemirski centar u Udbini lani sasvim neslavno "prdnuo u ličku rosu").
Na dalekoj toploj Floridi, uz pomoć znanja i elana tisuća znanstvenika i inženjera, moderne tehnologije i milijardi zelembaća privatnog kapitala, opet su se "Amerikanci s američkog tla na američkoj raketi" vinuli u Svemir. Dobrodošli u novu eru istraživanja Svemira, a pogotovo okolnih planeta, mjeseca i asteroidnog pojasa, kojoj će inicijativu i tempo davati ne samo nacionalni (čitaj: političko-strateško-vojni), interesi već privatni kapital i interesi velikih, privatnih kompanija.  Čeka nas uzbudljiva budućnost!
No bilo bi dobro i dalje naprezati moždane vijuge i pokušati da čovječanstvo u budućnosti osigura nekakav "Plan B" za nastavak naše civilizacije i izvan udobnosti matičnog planeta... jer ako HDZSDP hobotnica nakon Hrvatske osvoji i ostatak Europe i Svijeta, život kakav smo dosad poznavali brzo će odumrijeti (pandemija korone bila je samo pilot epizoda) i Zemlja će postati nepodnošljivo mjesto za život svima.. osim možda za Šeksa, Njonju, Plenkija, Bernija, Marasa i ostalu HDZSDP bratiju sisavaca krvi.
Elone, brate, nemoj sad stat !

MB

Povezani članci

Who's Online

We have 346 guests and no members online