Kako biti mladi katolik u 21. stoljeću

susret mladih s papomViše od milijun mladih okupilo se prošlog tjedna u Madridu na Svjetskom danu mladeži održanom tijekom posjeta pape Benedikta XVI Španjolskoj. I dok su jedni jedva čekali da vide Papu i da mu uzvikuju "Papa, mi te volimo!", drugi mladi su nosili transparente "Bog da, Crkva ne" i "Ne plaćanju iz mog poreza". Osim prosvjednika koji su isticali financijsku pozadinu događaja, bilo je i onih koji su kao kršćani kritizirali zastarjele stavove Vatikana o ređenju žena, rastavi, celibatu i odnosu prema homoseksualcima ...


SUSRET MILIJUN MLADIH KATOLIKA S PAPOM U MADRIDU

Kako biti mladi katolik u 21. stoljeću

Piše: Hrvoje Cirkvenec / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Španjolska je vlada, primjerice, legalizirala pobačaj i istospolne brakove, čemu se, dakako, najglasnije protivila upravo Katolička crkva, ni sami katolici nisu što su nekoć bili.

PROČITAJ VIŠE ...

U jednom američkom istraživanju 73 posto mladih složilo se da su kršćanske crkve za društvo općenito pozitivna organizacije, oko dvije trećine mladih smatra praktične vjernike licemjerima, a 90 posto ih misli da su u dobrom odnosu s Bogom premda ne idu u Crkvu.

Dakle, Papin strah da bi i oni koji su prije nekoliko dana bili u Madridu mogli otići iz Crkve, a Boga pronalaziti kroz osobnu, a ne organiziranu vjeru opravdan je.

katolici

Osim što su pokisli pod ljetnim pljuskom, Papa madima zbog oluje nije uspio odgovoriti na njihova konkretna pitanja. Naime, uoči Papina govora, nekoliko mladih posvjedočilo je javno svoju vjeru, ali mu i postavilo pitanja.

Primjerice, zanimalo ih je kako svjedočiti svoju vjeru u sekularnom svijetu, kako biti katolik u 21. stoljeću, kako biti učenik Isusa Krista među vršnjacima koji su nezainteresirani, pa čak i vrlo kritički raspoloženi prema svakoj organiziranoj vjerskoj zajednici.

Mladi katolici ostaju prepušteni vjetrometini suvremenog svijeta u kojem žive, a u kojem se vjera više procjenjuje po djelima, a manje po crkvenim titulama, običajima i ostalom vjerskom folkloru.

Povezani članci

Who's Online

We have 277 guests and no members online