Omiški učenici u finalu kviza Ponos domovine

Marin TomićUčenici srednje škole "Jure Kaštelan" iz Omiša, njih šest podijeljeni u dvije ekipe, plasirali su se u veliki finale kviza 'Ponos domovine', koje će se od 2. svibnja do 4. svibnja održavati u Zagrebu. Polufinalno natjecanje u zgradi omiške srednje škole 'Jure Kaštelan' jučer je, uz domaćine, okupilo i učenike iz Splita (Turističko-ugostiteljska škola i V. gimnazija), Zadra (SŠ 'Juraj Baraković') i Knina (SŠ 'Kralj Zvonimir'). Nakon pismenog dijela ispita u kojem se provjeravalo znanje vezano ne samo za Domovinski rat. nego i naobrazbu iz hrvatske povijesti, zemljopisa, ekologije, religije, morala i etike, učenici su snage odmjerili i u neobičnim sportskim disciplinama, poput pikada, nabacivanja kolutova, bacanja medicinke i trčanja na 25 metara, pri čemu su obje omiške ekipe, u sastavu Matej Mimica, Josip Kovačević, Josip Bauk, Marin Tomić, Marko Juričić i Lidija Tošić, pokazale da im na domaćem terenu nema premca ...

ODRŽANA ČETIRI POLUFINALNA NADMETANJA SREDNJOŠKOLACA

Omišani u finalu kviza 'Ponos domovine'

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Podršku omiškim učenicima su došli dati i omiški gradonačelnik Ivan Škaričić, koji je ustvrdio kako kao profesor povijesti može reći da je Domovinski rat za Hrvate značajniji od bitke na Krbavskome polju, i pukovnik Marko Vukasović, ratni zapovjednik 1. bojne 4. brigade HV-a.

Natjecatelje je osobno nadgledao Žarko Delač, autor prije tri godine pokrenutoga kviza i utemeljitelj Zadruge 'Ponos domovine'.

- Cilj nam je promovirati nacionalne osjećaje i identitet kod mlađih naraštaja. Riječ je o natjecanju u formi kviza za polaznike srednjoškolskih programa kojim se, uz suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, provjerava znanje vezano ne samo za Domovinski rat. nego i naobrazba iz hrvatske povijesti, zemljopisa, ekologije, religije, morala i etike - napomenuo je Delač.

Nakon pismenog dijela ispita, učenici su snage odmjerili i u neobičnim sportskim disciplinama, poput pikada, nabacivanja kolutova, bacanja medicinke i trčanja na 25 metara, pri čemu su obje omiške ekipe, u sastavu Matej Mimica, Josip Kovačević, Josip Bauk, Marin Tomić, Marko Juričić i Lidija Tošić, pokazale da im na domaćem terenu nema premca.

Pod vodstvom mentorica, profesorice povijesti Silvije Mrkonjić i pedagoginje Tereze Srdelić, mladi Omišani i jedna Omišanka na impresivan su način ušli u finale, jer su od svih ekipa u polufinalu, a domaćini ostalih polufinalnih zbivanja bili su Varaždin, Krk i Županja, osvojili uvjerljivo najviše bodova.

Povezani članci

Who's Online

We have 164 guests and no members online