Omiški učenici briljirali znanjem o Jadranskom moru

Jeste li znali da jadransko podmorje čini oko 50% teritorija Republike Hrvatske? Koliko o njemu znate? Po čemu je Jadran poseban, da li ga treba zaštiti i kako? Znate li koje su najčešće jadranske biljke i životinje? Znate li koja su četiri glavna staništa u Jadranu? Ima li u Jadranu vulkanskih otoka i kakav je život u njihovom podmorju? Brzi i sigurni odgovori na ovakva pitanja stanovnicima Hrvatske, a posebno priobalja, morali bi postati dio opće kulture. Omiški osnovci briljiraju znanjem o Jadranskom moru. Na završnici ovogodišnjeg nacionalnog školskog natjecanja u sklopu edukativnog projekta "More je živo", koje se od 2011. godine provodi širom Hrvatske, u konkurenciji 350 učenika od 5. do 8. razreda iz 42 hrvatske škole, te čak 400 mlađih likovnjaka (od 1. do 4. razreda) iz 31 osnovne škole, najboljima su se pokazali učenici iz Omiša i Raba. Iz svake je škole bilo čak pet pobjednika u testovima o poznavanju Jadranskog mora i likovnim radovima na teme mora i morskih organizama. Čestitamo i najavimo radionice osnovne škole "Josip Pupačić" iz Omiša na temu "More je živo" koja će se održavati od 25. do 29.svibnja 2015. Početkom tjedna radionice će se održavati u razredima dok će se 28. i 29.05. održavati na plaži preko puta škole i hotela "Plaža" od 9.30 do 12.00 sati ... 

NAGRAĐENI DOBITNICI NACIONALNOG ŠKOLSKOG NATJECANJA "MORE JE ŽIVO"

Omiški i Rapski učenici briljirali znanjem o Jadranskom moru

Svojevrsno finale ovogodišnjeg, multidisciplinarno-edukativnog projekta "More je živo“, koje se od 2011. godine provodi širom Hrvatske, održano je u petak, 8. svibnja, u dvorani Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Stariji učenici pristupili su testu znanja o poznavanju Jadranskog mora, dok su mlađi likovnim radovima na određenu temu izrazili svoje viđenje mora i organizama koji u njemu žive.

ježinac

Nositelj i idejni začetnik projekta je udruga PAKS, društvo za ekološka istraživanja  iz Rijeke. U projektu su sudjelovala brojna djeca iz više vrtića i osnovnih škola na otocima i duž priobalja.

Projekt sufinanciraja i podržavaj Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta kao i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Zašto? Zato što stanovnici Hrvatske gotovo uopće nemaju razvijenu svijest o tome da je Hrvatska pomorska zemlja. Pojam "Jadransko more" svodi se uglavnom na asocijacije o velikoj ljetnoj kadi za kupanje, ili u još gorem scenariju, o izvrsnoj kanalizaciji iz koje se više ništa ne vidi i iz koje više ništa ne smrdi.

(Po)učimo barem našu djecu da je more.. živo(t)!

omiš

Povezani članci

Who's Online

We have 64 guests and no members online