Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona?

U Splitu je u utorak u organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a), obilježen svjetski Dan sigurnijeg Interneta. U suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih, Pravnim fakultetom Sveučilišta u Splitu, CARNet-om, Poliklinikom za zaštitu djece grada Zagreba i udrugom "Hrabri telefon", HAKOM je održao čitav niz predavanja i radionica, namijenjenih prvenstveno djeci školskog uzrasta, njihovim nastavnicima i roditeljima sa ciljem edukacije i promicanja odgovornog i sigurnog korištenja interneta i mobilnih uređaja. Na skupu, kojem je nazočilo preko stotinu učenika splitskih osnovnih škola i njihovih nastavnika, istaknuto je kako je sigurnosti djece i mladih na internetu teško osigurati bez adekvatnog sagledavanja i podizanja razine znanja onih koji ih trebaju poduprijeti i zaštititi, nositelja odgovornosti, a to su prvenstveno - roditelji..

HAKOM u Splitu obilježio svjetski Dan sigurnijeg Interneta

Izvor: HAKOM

- Moderne komunikacijske tehnologije nude gomilu informacija o svemu što bi nas moglo zanimati i omogućavaju komunikaciju, međutim, sloboda koju internet pruža, istovremeno se pretvara u opasnost ako se "mrežom svih mreža" ne znamo služiti na siguran način. Mogućnosti za zlouporabu je mnogo, a najveća opasnost prijeti djeci i maloljetnicima.

Stoga je i ovogodišnje obilježavanje dobra prigoda za progovoriti o sigurnoj i odgovornoj uporabi interneta i mobilnih uređaja, s posebnim naglaskom na zaštitu djece i mladih, koje HAKOM, sa svojim suradnicima u ovom projektu, želi potaknuti na odgovornu uporabu.

Ovom prigodom želimo prenijeti poruku da je korištenje tehnologije i interneta poželjno, ali ono treba biti sigurno i odgovorno. Isto tako želimo ukazati kako se virtualni svijet razlikuje od stvarnog svijeta, međutim i u jednom i u drugom podjednako treba znati čuvati privatnost i ponašati se u skladu s dobrim običajima.


Svatko od nas treba pridonijeti razmjeni znanja, poštivanju ljudskih prava i sigurnosti onih koji su najugroženiji. – poručio je u svom uvodnom izlaganju mr. sc. Mario Weber, ravnatelj HAKOM-a.

HAKOM je predstavio i brošuru namijenjenu roditeljima i djeci. Brošuru pod nazivom "Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona" predstavila je HAKOM-ova stručnjakinja za zaštitu korisnika Gordana Kulišić, a predavanje na temu "Opasnosti na internetu" održao je Roland Lipošinović, stručnjak za informacijske tehnologije.  


Doc. dr. sc. Marija Boban sa Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu održala je predavanje na temu "E - bonton: 3 pravila sigurnog komuniciranja na internetu", a o sigurnom korištenju Facebooka govorio je predstavnik CARNet-a Marin Stanić.

HAKOM-ovi stručnjaci Luka Delonga i Daniela Trutin predstavili su aplikaciju "Kalkulator privatnosti", nakon čega su dvije edukativne radionice održali stručnjaci Ministarstva socijalne politike i mladih, udruge Hrabri telefon i Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.  

Who's Online

We have 427 guests and no members online