Većina .hr domena uskoro ide u naplatu

HR domeneSekundarne .hr domene kakve ima većina hrvatskih tvrtki i portala, a koje su do sada bile besplatne, ići će u naplatu ukoliko ne odgovaraju imenu tvrtke, a cijena će po svemu sudeći biti 400 kuna + PDV godišnje uvećano za proviziju registrara. Nove sekundarne domene tako će se od 1.7.2010. godine umjesto preko CARNet-a početi registrirati i produživati preko registrara čiji popis smo već objavili u prijašnjem članku u kojem smo pisali o promjenama u sustavu naplate .com.hr domena, a postojeće će od 1.10.2010. godine ići u reviziju u kojoj će se odlučiti hoće li se njihovo godišnje korištenje naplaćivati ili ne. Prema CARNetovim pravilima, sve domene čiji je naziv identičan imenu (ili skraćenom imenu) tvrtke bit će besplatne, a u nekim slučajevima i kad ime domene odgovara akronimu, o čemu će odlučivati CARNetova revizija ...

Piše: Rep.hr

Točne cijene ovisit će o ponašanju registrara, s obzirom da će oni CARNet-u plaćati 400 kuna po naplatnoj domeni, a krajnja cijena bit će uvećana za njihovu proviziju i PDV. Prilikom prvih najava krajem prošle godine govorilo se o cijeni .hr domene od 700 kuna, no čini se da će ona biti znatno manja, pogotovo kad se vidi kako su u slučaju .com.hr domena registrari doslovno ratovali spuštajući provizije.

Od ranije poznata novost (s obzirom da smo ove promjene najavili dok još nisu bile jasno određeni svi detalji) je i ta da će se po novome domene produživati svake godine, zbog čega će postojatii mogućnost brisanja domene ne bude li produžena na vrijeme. Zoran Vlah iz CARNeta podsjetio nas je kako će CARNet taj postupak obavljati uz prethodna upozorenja, a u početku će CARNet vjerojatno i produžiti rokove koji iznose 15 dana za prestanak aktivnosti domene i 30 dana za njezino brisanje (od trenutka kad je vlasnik ne produži).

Kako je ovo vrlo opsežna tema, dodatne informacije objavljivat ćemo naknadno, a više je moguće saznati putem CARNetovog linka o registraciji ili putem pravilnika objavljenom još u travnju.

Povezani članci

Who's Online

We have 396 guests and no members online