E-Škole: 300 milijuna kuna za informatizaciju škola u Hrvatskoj, hoće li naši barem prijaviti?

Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet objavila je javni poziv osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj za iskazivanje interesa za sudjelovanje u pilot projektu informatizacije hrvatskog školstva koji će trajati od 2015. do 2017, a za koji će biti odabrano 140 hrvatskih škola. Kroz projekt će se školama omogućiti korištenje suvremenih tehnologija, alata, metoda i sadržaja u nastavi te će se poticati racionalizacija i transparentnost poslovanja kroz informatizaciju poslovnih i administrativnih procesa u školama. Škole koje će sudjelovati u pilot projektu bit će opremljene modernom informacijsko-komunikacijskom tehnologijom te će im biti osiguran prikladan pristup Internetu i odgovarajuće e-usluge, a nastavno i nenastavno osoblje dobit će potrebnu edukaciju za korištenje dostupne tehnologije i digitalnih sadržaja koji će se razviti unutar projekta. Javni poziv školama objavljen je na adresi http://www.skole.hr/e-skole/prijava, a otvoren je do 20. siječnja 2015. godine. Hmm, valjda će se na ovaj poziv prijaviti i naša OŠ Jesenice ...

E-ŠKOLE

Izvor: Bug.hr, CARNet

Pilot projekt će se financirati iz strukturnih fondova Europske unije te će vrijednost investicije biti 300 milijuna kuna, a poslužit će kao priprema za veliki nacionalni projekt informatizacije svih hrvatskih škola koji slijedi 2019. i trajati će četiri godine.

U petak 19. prosinca u 12:30 sati ravnatelj CARNeta g. Zvonimir Stanić održat će webinar, svim zainteresiranima slobodno dostupan nakon prijave, na temu ovog javnog poziva školama za sudjelovanje u pilot projektu. Informacije o prijavi moguće je pronaći na adresi http://www.carnet.hr/webinari/u_najavi .

Više informacija o samom projektu dostupno je na adresi www.carnet.hr/e-skole/, a projektni tim moguće je kontaktirati na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .


Stotinu tisuća digitalnih udžbenika

U hrvatskim školama, koje za to imaju uvjete, već se koriste digitalni udžbenici koji su uglavnom inačice tiskanih udžbenika. U izdavačkoj kući “Profil” kažu kako je trenutačno u uporabi stotinu tisuća njihovih digitalnih udžbenika. – Takvi materijali značajno pridonose kvaliteti nastave. Učitelji i nastavnici mogu ih koristiti tijekom nastavnog procesa u svrhu motivacije, ilustracije, obrade novog sadržaja ili provjere. Umjesto da pričaju o egipatskim piramidama i Dolini kraljeva, sada to mogu pokazati u petominutnom dokumentarcu, posebno prilagođenom za nastavu. Sve kemijske pokuse koji se po programu izvode u nastavi, a škole ih često nisu u mogućnosti izvesti zbog slabe opremljenosti, digitalni udžbenici donose snimljene, s komentarima i višedimenzionalnim prikazima – kaže Maja Brkljačić, izvršna direktorica “Profila”.

Mornar: Model pretplate

Zakon o udžbenicima je jasan i propisuje papirnati udžbenik kao nastavno pomagalo. Vrijeme je, međutim, da se s digitalnim udžbenicima krene ozbiljnije, a moja je zamisao da se oni uvedu kroz model pretplate. Vidjet ćemo što će pokazati eksperimentalna faza, u svakom slučaju trebamo raditi na tome da nastavnicima omogućimo fleksibilnost u izboru nastavnih materijala – poručuje ministar Vedran Mornar.

Besplatan pristup Officeu 365

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavljena je usluga besplatnog korištenja i instalacije alata Office 365 za sve učenike, učitelje i nastavnike hrvatskih osnovnih i srednjih škola. Rezultat je to suradnje Ministarstva s Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom CARNet i tvrtkom Microsoft Hrvatska. Svim učenicima, učiteljima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola time je omogućen besplatan pristup alatima Office 365, koji ostvaruju uz korištenje svog elektroničkog identiteta. Osim toga, moći će te alate besplatno instalirati na još deset vlastitih uređaja – pet računala i pet mobilnih uređaja, poput tableta, pametnih telefona i slično.

Povezani članci

Who's Online

We have 113 guests and no members online