Zanimljivosti..

Obljetnica: 18. godina interneta u Hrvatskoj

CARNetPrije osamnaest godina, odnosno 17. studenoga 1992., u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu službeno je puštena u rad hrvatska akademska i istraživačka računalno-komunikacijska mreža, utemeljena na IP protokolu i njezina poveznica na globalnu mrežu Internet, pa je toga dana internet i službeno zaživio u Hrvatskoj, priopćio je večeras Sveučilišni računski centar (SRCE). Događaj je to koji je promijenio poimanje i primjenu informacijske i komunikacijske tehnologije u Hrvatskoj ...


SRCE I CARNet

18. godina interneta u Hrvatskoj

Dana 17. studenoga 1992. službeno je puštena u rad hrvatska akademska i istraživačka računalno-komunikacijska mreža

Izvor: Hina

SRCE podsjeća kako je projekt pokrenulo ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike u listopadu ratne 1991. te da je odbor za akademsku mrežu povjerio SRCU izgradnju i administriranje mreže kao potporu korisnicima, a mreža je, navodi SRCE, poslije dobila naziv CARNet - Croatian Academic and Research Network (Hrvatska akademska i istraživačka mreža).

Tijekom 1992. nabavljena je oprema, a uspostavom i testiranjem komunikacijskih veza između četrdesetak ustanova u četirima hrvatskim sveučilišnim gradovima (Zagreb, Rijeka, Split, Osijek) uspostavljena je i testirana prva internetska veza, koja je povezala SRCE i Sveučilište u Beču.


.hr od 1993.

Godine 1993. međunarodno je priznata i registrirana hrvatska nacionalna internetska domena .hr, čime je Hrvatska dobila punopravan status u mreži svih mreža - internetu.

Preko javnog računala u SRCU pristup internetu bio je, od 1992. pa sve do početka rada komercijalnih davatelja internetske usluge, omogućen i svim hrvatskim građanima.

Tih je godina, kako se navodi, započelo novo, internetsko razdoblje SRCA, a mrežarska ekipa je izgradila instalaciju nacionalne jezgre (WAN) i gradskih mreža (MAN) u pojedinim sveučilišnim gradovima.

SRCE podsjeća kako je 1995. hrvatska vlada donijela odluku o osnivanju ustanove CARNet te napominje kako je SRCE nastavilo graditi i održavati akademsku i istraživačku mrežu sve do 2009., kad je prekinuta suradnja u navedenim poslovima.

 

Who's Online

We have 134 guests and no members online