Zadvarje i Bisko dobili moderne meteorološke postaje (a kad će i Orij - samo ravnatelj zna!)

meteorološke postajeU rad su puštene automatske meteorološke postaje Bisko i HE Kraljevac kod Zadvarja. Ove dvije iznimno zanimljive lokacije priključene su u otvorenu mrežu automatskih meteoroloških postaja pljusak.com, koja danas broji nekoliko stotina postaja iz Hrvatske i regije. Podaci su dostupni 24 sata na dan, a osvježavaju se svakih 5 minuta. Svaki Internet korisnik u realnom vremenu može pratiti temperaturu i vlažnost zraka, tlak zraka, smjer i brzinu vjetra, količinu oborina u Biskom i Zadvarju. Prvi je ovo put da su ove dvije lokacije dobile sustavno meteorološko mjerenje dostupno za javnost. Obje postaje su u vlasništvu HEP-a, a udruga Crometeo je pomogla pri instalaciji istih. Ukoliko i Vi želite imati meteorološku postaju u svom dvorištu, školi, poduzeću... možete se javiti na e-mail Crometeo udruge oko uputa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. . ...

MREŽA AUTOMATSKIH METEROLOŠKIH POSTAJA

Zadvarje i Bisko dobili moderne meteorološke postaje

Piše: Rade Popadić / Crometeo
Izvor: DalmacijaNews

- Za projekt "Sliva rijeke Cetine" jako su nam potrebna meteorološka mjerenja, osobito u Dalmatinskoj zagori ili južnoj BiH. Posjedujemo aplikacije za kratkoročnu hidrološku prognozu koja se temelji na ulaznim meteorološkim podacima te na taj način prognoziramo neregularne dotoke u Cetinu - rekao nam je Tonći Blažević, voditelj HEP-ovog projekta SRCE (Centar sliva rijeke Cetine).

meteo postaja

- Postavljene meteorološke postaje služe našem sistemu, a na osnovu izmjerenih podataka izrađuje se hidrološka prognoza. Nakon prikupljenih izmjerenih podataka verificiramo vlastite prognoze. Postaje koje smo uključili u mrežu Pljusak.com imaju dvojaki značaj: prvo ovom gestom želimo pomoći skupini entuzijasta koji su bez ičije pomoći razvili ovako moćan projekt javno i besplatno dostupan svima, a osim toga u slučaju kvara neke od naših glavnih meteoroloških postaja, ove postaje na mreži Pljusak.com mogu biti "rezerva" našim izračunima - dodao je Blažević.

Ukoliko i Vi želite imati meteorološku postaju u svom dvorištu, školi, poduzeću... možete se javiti na e-mail Crometeo udruge oko uputa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

meteo postaja

Povezani članci

Who's Online

We have 192 guests and one member online

  • admin