Omiš bogatiji za modernu meteorološku postaju

Od četvrtka navečer javno su dostupni meteorološki podaci s automatske meteorološke postaje u Omišu. Osnovna škola "Josip Pupačić" kupila je i instalirala modernu postaju marke Davis Vantage Pro2 plus. Uz uobičajene parametre, poput temperature, vlažnosti i tlaka zraka, brzinu i smjera vjetra, količine oborina, ova postaja također mjeri količinu UV zračenja, broj sunčanih sati, evaporaciju.. Svi internet korisnici podacima će, među ostalim, moći pristupiti putem Crometeo mreže postaja Pljusak.com, ali sa školskih web stranica. - Postavljanje automatske meteorološke škole zasigurno će pomoći našim učenicima da detaljnije upoznaju meteorološke specifičnosti kraja u kojem živimo, a drago nam je i da će podaci biti dostupno javnosti. U ovom projektu imali smo podršku naše ravnateljice, gospođe Davorke Deur, na čemu joj posebno zahvaljujemo - kazala je za portal DalmacijaNews Tamara Banović, voditeljica GLOBE projekta u OŠ Josip Pupačić-Omiš...

A ŠTO SE ČEKA NA ORIJU?

Omiš bogatiji za modernu meteorološku postaju, podaci na internetu u stvarnom vremenu

Piše: Rade Popadić / DalmacijaNews

Meteo postaju je postavila omiška osnovna škola "Josip Pupačić", a uskoro će je dobiti i područna škola Kučiće u omiškom zaleđu.

Omiška škola od 2013. godine vrlo uspješno sudjeluje u GLOBE projektu, a profesori i školski GLOBE voditelji, Tamara Banović i Ivica Štrbac, zaslužni su da su učenici ove omiške škole ostvarili respektabilan rezultat na posljednjem državnom GLOBE natjecanju.

- Omiš ima vrlo zanimljivu klimu. Zbog kanjona Cetine, ovdje se hladni zrak iz Zagore često prelijeva u topli Mediteran. I Cetina također djeluje na mikroklimu, stoga će biti zanimljivo pratiti i sustavno obrađivati podatke koje ćemo dobiti s ove postaje - kaže profesor geografije Ivica Štrbac.

Povezani članci

Who's Online

We have 116 guests and no members online