Sve više škola u Dalmaciji priključuje se GLOBE programu (mogla bi i naša)

GLOBE - "Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša" - međunarodni je znanstveno-obrazovni program u koji je uključeno preko 100 zemalja, s ukupno preko 20.000 uključenih škola. U Hrvatskoj se program GLOBE provodi već 15 godina i u njega je uključeno preko 100 škola. Sudjelujući u GLOBE programu učenici, a među njima i učenici osnovne škola Josip Pupačić – Omiš, na konkretnim primjerima primjenjuju školska teoretska znanja te iskustvenim učenjem stječu nove spoznaje o cjelovitosti okoliša, razvijajući pritom pozitivne stavove, svijest o potrebi očuvanja i zaštite okoliša, ali i samosvijest temeljenu na svom aktivnom sudjelovanju. Profesori omiške škole Tamara Banović i Ivica Štrbac postali su i GLOBE voditelji, čime je njihova škola dobila status GLOBE škole. - Naši učenici redovito su pratili i prate opažanja u neposrednom okolišu škole. Mjerenja i opažanja obavljaju se na području atmosfere, vode, tla i pokrova, a rezultati istraživanja se međusobno upotpunjuju čime ostvarujemo program cjelovitog praćenja stanja okoliša - kazala je za portal DalmacijaNews Tamara Banović, voditeljica GLOBE projekta u OŠ Josip Pupačić-Omiš ...

GLOBE program kao dodatna nastava ili izvannastavna aktivnost u školama

Piše: Miranda Stanić / DalmacijaNews
Izvor: DalmacijaNews


GLOBE program se u hrvatskim školama ostvaruje kao dodatna nastava ili izvannastavna aktivnost najmanje jedne grupe učenika, koja obavlja redovita mjerenja i kompjutorski unos prikupljenih podataka. Kako bih što bolje doprinijeli međusobnom povezivanju i zbližavanju, te stvaranju operativne mreže uključenih škola, GLOBE škole imaju smotru i natjecanje na međužupanijskoj i državnoj razini.

- Ovogodišnja 11. međužupanijska smotra i natjecanje održana je u našoj školi. Cilj ove smotre bilo je obogaćivanja iskustava sudionika te međusobno poticanje u razvijanju uspješnih modela, koji će unaprijediti nastavu i pridonijeti suradnji hrvatskih škola - kazala je Tamara Banović.

PROČITAJTE VIŠE..

Hrvatski program GLOBE ima svoju internetsku stranicu na adresi: http://public.carnet.hr/globe na kojoj se mogu naći dopunske obavijesti i novosti u ostvarivanju programa, stručni tekstovi i dokumentacija o dosadašnjim aktivnostima. Možda će program zainteresirati i učenike i nastavnike OŠ Jesenice Orij te im pripomoći u odluci da se priključe (ako još nisu) GLOBE programu.

Povezani članci

Who's Online

We have 40 guests and no members online