Međunarodni dan osoba s invaliditetom

invaliditetHrvatska javnost još nije potpuno prihvatila stajalište da osobe s invaliditetom nisu osobe s posebnim potrebama jer su potrebe za obrazovanjem, radom ili neovisnim životom zajedničke svim ljudima. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj oko 510.000 ili 11%o stanovništva živi s nekim oblikom invaliditeta. Ako osoba ima neko oštećenje, ne znači da nije sposobna za rad. Oštećenje znači da će aktivnosti obavljati na drukčiji način ako joj društvo to omogući i osigura potporu koja će nadomjestiti njezine nedostatke, istaknula je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak u povodu 3. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom ...


POVODOM MEĐUNARODNOG DANA OSOBA S INVALIDITETOM

Izvor: Hina, HRT

Ujedinjeni narodi su 3. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom u rezoluciji od 5. ožujka 1993.,

Obilježavanjm ovog datuma nastoji postiži jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

U Hrvatskoj je na snazi Konvencija o pravima osoba s invaliditetom koja potrebe tih osoba vidi kao pitanje njihovih temeljnih ljudskih prava. Konvencija poziva i na "zaokret gledišta".

Slonjšak ističe kako ne prihvaća obrazloženje da teško gospodarsko stanje može biti opravdanje za smanjenje potpore osobama s invaliditetom jer je izostanak takve potpore, osim kršenja temeljnih ljudskih prava, zbog svojih posljedica dugoročno skuplji za državu.

Povezani članci

Who's Online

We have 331 guests and no members online