Preporuke za rad iznajmljivača tijekom epidemije COVID-19

Kako se sveukupna zdravstvena situacija poboljšava, sve države članice EU su u procesu postupnog ukidanja graničnih kontrola i potpuno obnavljanje slobodnog kretanja osoba koje je zbog pandemije korona virusa ograničeno. Većina država članica ukinula je kontrole na svojim unutarnjim granicama i povezana ograničenja putovanja do 15. lipnja, a ostale će uslijediti do kraja mjeseca. Dakle, turisti će nam doći. U koliko broju to je velika nepoznanica. No sezone će biti i turistički djelatnici s velikom pažnjom gledaju na razvoj događaja u Europi i pripremaju se za sezonu.
Hrvatska je zahvaljujući vrlo dobroj epidemiološkoj situaciji već odavno otvorila svoje granice turistima iz EU zemalja, uz neke trenutke izuzetke. Od 21. svibnja svi strani državljani koji namjeravaju ući u Hrvatsku, kao i hrvatski državljani koji nemaju prebivalište ili boravište u RH, odgovore na sva pitanja vezana za ulazak u RH mogu saznati na jednom mjestu. S obzirom na ograničenja koja su još na snazi, zbog suzbijanja širenja bolesti COVID-19, a radi bržeg dobivanja relevantnih informacija, sva najčešća pitanja i odgovori o uvjetima ulaska u Republiku Hrvatsku, objavljeni su na službenoj web stranici MUP-a.
Sve preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dostupne su ovdje, a najvažnije možete pronaći i u nastavku teksta...

Preporuke za rad iznajmljivača tijekom epidemije COVID-19

Izvor: HZJZ

Fizička udaljenost

Tijekom boravka u objektu gosti se moraju pridržavati mjere fizičke udaljenosti od 1,5 metra u odnosu na druge goste izuzev ako se radi o članovima iste obitelji ili skupine.

Dezinficijens

Ako u objektu postoji pult, na pultovima za obavljanje plaćanja usluga nužno je na raspolaganje postavljanje dozatora s dezinfekcijskim sredstvom (na bazi alkohola u koncentraciji ne manjoj od 70 % ili drugog sredstva prikladnog korištenje na koži s deklariranim djelovanjem na viruse).

Vidljive obavijesti i informiranje gostiju

Na ulazima objekata na vidljivom je mjestu, nužno postaviti informacije o higijenskim postupcima ili postaviti informacije sa smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite u prostore gdje borave gosti, ili te informacije dati gostima prilikom prijave ili staviti informativni letak u smještajnu jedinicu. U smještajnoj jedinici dostupan je broj telefona odgovorne osobe u objektu koja dalje preuzima kontakt prema zdravstvenim ustanovama u slučaju sumnje na COVID-19.

Maksimalan broj osoba u prostorima

Poštovati pravila maksimalnog broja dozvoljenih osoba u zajedničkim prostorima (blagovaonici gdje se poslužuje doručak, zajedničkoj praonici,...) sukladno definiranim kriterijima fizičke udaljenosti od 1,5 metra u odnosu na druge izuzev ako se radi o članovima iste obitelji ili skupine.

Papirnati ručnici i jednokratni materijal

Nužno je osigurati dostatnu količinu papirnatih ručnika i ostalih jednokratnih materijala, sredstava i opreme za čišćenje, pranje i dezinfekciju.

Odlaganje otpada

U svim jedinicama preporučuje se postavljanje kante za otpatke s odgovarajućim poklopcima (kante moraju biti zatvorene).

Zaštitna oprema

Nužno je osigurati dostatnu količinu zaštitnih maski i rukavica za osobe koje ulaze u smještajne jedinice gosta (spremačice, osoba koja dočekuje goste, majstori).
 
Pridržavati se svih općih i higijenskih mjera

Upute za čišćenje i dezinfekciju dostupne su na sljedećim poveznicama:
Bez oboljelih od COVID-19
Osobe pod sumnjom ili oboljele od COVID-19
Ostale opće mjere prevencije širenja bolesti COVID-19

Prozračivanje

Redovito prozračivati sve prostore.

Fizička udaljenost prilikom prijave gosta

Osigurati dovoljan razmak između gosta i osobe koja dočekuje gosta, smanjiti duljinu trajanja prijave/odjave ispod 15 minuta (što je definicija bliskog kontakta) ili ako to nije moguće postaviti pregrade (od pleksiglasa ili sličnog materijala koji osigurava potrebnu sanitarnu udaljenost).

Informiranje gostiju i djelatnika

Domaćin treba biti dovoljno informiran o COVID- 19 kako bi mogao bez problema spriječiti moguće širenje COVID-19 unutar objekta. Trebao bi moći informirati goste koji se raspituju o preventivnim mjerama ili drugim uslugama koje gosti mogu zahtijevati (na primjer, medicinske i ljekarničke usluge dostupne na tom području ili u samom objektu, brojevi telefona dežurnih epidemiologa i sl.).

Primjena tehnologije

Potenciranje obavljanja check-ina online, beskontaktnog plaćanja, plaćanja predračunom, samo-skeniranja dokumenata i sl. (gdje je primjenjivo i moguće).

Dostupnost opreme

U slučaju potrebe osigurati gostima dostupne termometre te zaštitne maske i rukavice (na upit).

Frekvencija čišćenja smještajnih jedinica

Čišćenje te zamjena posteljine i ručnika obavljat će se sukladno postojećim standardima, uz informiranje gostiju da se ako žele zamjena posteljine i ručnika može i drugačije urediti, odnosno prilagoditi zahtjevima gosta (npr. da se posteljina i ručnici mijenjaju na zahtjev gosta).

Čišćenje površina i sanitarnog čvora

Sve površine koje su došle u kontakt s gostom (noćni ormarić, stol, stolica, stolić za kavu, bilo koji namještaj, sadržaji, daljinski upravljač itd.) moraju se očistiti prikladnim deterdžentom i dezinfekcijskim sredstvom. Čišćenje svih površina kupaonice mora se posvetiti posebna pozornost prilikom smjene gostiju.

Posteljina i ručnici

Korištena posteljina (posteljina i ručnici u kupaonici) mora se čuvati odvojenom od čiste posteljine; prljava i čista posteljina uvijek se mora odvajati i ne smije doći u kontakt.Informiranje gostiju

Osigurati da su informacije/upute o novima procedurama za čišćenje jedinica i zamjena posteljine jasno vidljive i dostupne gostima.

Korištenje vode i kloriranja

Održavanje higijenskih uvjeta bazenske vode (vode za kupanje) te osiguravanje neometanog rada uređaja za pripremu vode provodi se na uobičajen način. Vezano uz bazenske vode moguća je primjena maksimalnih dozvoljenih koncentracija klora.

Bazeni

Odvojiti ležaljke tako da se osigura fizička udaljenost od u odnosu na druge goste izuzev ako se radi o članovima iste obitelji ili skupine. Potrebno je dezinficirati ležaljke redovito, a svakako nakon smjene gostiju.

Saune

Preporučuje se van funkcije staviti sve vlažne saune. Suhe saune, primjerice finska sauna, mogu nastaviti s radom.

Suradni djelatnici

Dolazak drugih osoba (npr. majstora, dostavljača) treba organizirati tako da se prije dolaska te osobe telefonski najave i izmjere temperaturu. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C u jutarnjim satima, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne dolaziti u objekt dok se telefonski ne javi nadležnom obiteljskom liječniku.

Povezani članci

Who's Online

We have 454 guests and no members online