Turizam u doba korone

Iz sezone 2020. profit su izvukli samo hrabri iznajmljivači, a sada treba raditi na privlačenju gostiju u 2021. Oni koji su se prilagodili blagom korekcijom cijena, koji su uključili uslugu-dvije više, uspjeli su uhvatiti pristojan 'komad torte' ove godine i već sada su u boljoj poziciji za iduću godinu, piše Dalmatinski portal.
Turističke brojke u ovoj pandemijskoj godini nisu dobre. Prosječan pad noćenja od lipnja do kolovoza u 2020. bio je 72 posto, a gotovo jednako toliko pali su i prihodi. To sugerira da je hrvatski turizam i dalje baziran samo i isključivo na smještaju te da iznajmljivači ne koriste mogućnosti dodatne zarade po svakoj rezervaciji, a tu bi mogli itekako profitirati i to kroz usluge up-sella - kasni check out, šampanjac dobrodošlice, usluga najma bicikla i guštanja po stazama poviše Duća, usluge raftinga i ostalih avantura na Cetini, ronilačkih ili planinarskih tura, i slično što naša sredina može ponuditi. Također, iz turističkih izvještaja je vidljivo da je pad broja noćenja manji što je kvaliteta smještaja i usluge bolja.
Uslijed koronakrize iznimno je važno biti proaktivan, inovativan pa čak i malo riskirati. Svi iznajmljivači koji su odlučili izaći iz komfor zone, koji su odlučili pa i minimalno investirati u uslugu i podizanje kvalitete, lakše su podnijeli 2020. godinu. Uvijek se pokaže da se isplati biti drugačiji, pogotovo onda kada je cijeli sustav gotovo bespomoćan. Svaka kriza oduvijek je zapravo bila samo drugačiji oblik prilike koju treba znati iskoristiti.
Iako je situacija neizvjesna, nečinjenje i pasivnost su najgora odluka. Onaj tko nešto radi u boljoj je poziciji i sada, a i onda kada se vratimo na staro normalno - smatraju turistički stručnjaci. Za konkretnije prognoze sezone 2021. trebat će pričekati još par mjeseci, no sudeći po riječima zdravstvenih stručnjaka, već od proljeća život bi mogao donekle biti vraćen u stare okvire.

Izvor: Dalmatinski Portal

Uz malo fleksibilnosti, spremnosti na novo i drugačije koje nam je ionako bilo potrebno jer nam se turizam uglavnom bazirao na zastarjelom modelu, zaista se može višestruko profitirati bez obzira na sve okolnosti. Turizam je promijenio oblik i sada je na smještajnim objektima da mu se prilagode i da se to dobro kapitalizira.

Povezani članci

Who's Online

We have 427 guests and no members online