Priprema turističke sezone u doba velepošasti

Turistička sezona u Hrvatskoj najviše će ovisiti o epidemiološkoj situaciji i zato je, kako bi se turisti u Hrvatskoj osjećali sigurno, važno imati niske brojke, no uz to postoji još niz važnih elemenata o kojima će ovisiti sezona, a Index je doznao sve detalje o tome što se radi da bi ona bila uspješna. Neki od glavnih elemenata su osjećaj sigurnosti gosta, mogućnost prelaska granice i dostupnost testiranja na covid, budući da će se, kao i prošle godine, turisti vrlo vjerojatno morati testirati prije nego što se vrate u svoje matične zemlje.
U "Kraljevstvu slučajnoog turizma" ((c) Paul B.) Indexu su rekli kako Hrvatska ni sad nije zatvorena za turiste te da u nju mogu dolaziti turisti koji imaju negativan PCR-test ne stariji od 48 sati, antigenski test koji je na listi odobrenih u Europskoj uniji ili pak potvrdu da su unatrag tri mjeseca preboljeli covid ili da je prošlo 14 dana od cijepljenja drugom dozom cjepiva. Ta će pravila vrijediti i za sezonu.
A kako bi se turisti osjećali što sigurnije, "Kraljevi" traže prioritetno cijepljenje turističkih djelatnika koje bi, ako cjepivo dodje, počelo u svibnju. Radi se i na tome da se osiguraju mobilni timovi za cijepljenje turista i određeni punktovi za cijepljenje. 6.500 objekata privatnog smještaja već zatražilo oznaku "Safe stay in Croatia".
U slučaju da ne uspijemo cijelo vrijeme biti zelena zona, trebamo razvijati i plan B, kaže bivši ministar Veljko Ostojić. Tu je najvažnija stvar omogućiti široku primjenu brzih i znatno jeftinijih brzih testova, kako za domaće stanovništvo tako i za naše turiste od kojih će jedan dio vjerojatno trebati testiranje, kako za ulazak u zemlju tako i za povratak u svoju matičnu zemlju. Moramo hrabrije pokrenuti organizaciju i što prije osigurati dovoljnu količinu brzih i cjenovno prihvatljivih testova. Uz testove, važno je i što prije krenuti s cijepljenjem turističkih djelatnika..

TURISTIČKA SEZONA S BROJNIM UPITNICIMA

Izvor: Index.hr

Hrvatska udruga turizma (HUT) postavila je pak tri ključna prioriteta za pripremu ovogodišnje turističke sezone koji bi trebali osigurati da Hrvatska i ove godine ostvari kvalitetan turistički rezultat: osigurati prihvatljive uvjete putovanja (ulaska) u Hrvatsku, osigurati siguran boravak u zemlji kroz cijepljenje turističkih djelatnika i osigurati široku mrežu testiranja brzim i jeftinijim testovima.

Uz osiguravanje ovih preduvjeta za masovniji dolazak turista, osnovni preduvjet uspjeha sezone bit će, navode u HUT-u, epidemiološka situacija u Hrvatskoj, ali i na emitivnim tržištima. Zato je nužno osmisliti i što prije pokrenuti jaku nacionalnu kampanju o značaju ovogodišnje sezone za naše gospodarstvo i društvo u cjelini te o važnosti pridržavanja epidemioloških mjera, testiranju i cijepljenju.
 
HUT smatra i da Hrvatska ne treba čekati formaliziranje dogovora te fizičko izdavanje zelenih propusnica koje su definirane na razini Europske unije.

Ostojić poziva da iskoristimo osnovne okvire sadržaja tog dokumenta i reguliramo da sve tri kategorije ljudi koje će u budućnosti dobiti tzv. zelenu propusnicu, odnosno oni koji su cijepljeni i imaju potvrdu o tome, oni koji su preboljeli covid-19 i imaju potvrdu o tome te oni koji su se testirali odgovarajućim testovima neposredno prije ulaska u zemlju, uz potvrdu mogu bez ikakvih ograničenja ući u Hrvatsku i u njoj boraviti.


Šalu na stranu, ali da nam dolazak gostiju na Jadran ne bude ovakav...

Ljetovanje u doba Covida

Povezani članci

Who's Online

We have 385 guests and no members online