Uz Svjetski dan mentalnog zdravlja

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. listopada, a ove godine dolazi u vrijeme posebnih izazova u kojima se nalazimo posljedično COVID-19 pandemiji.
Važnost mentalnog zdravlja za cjelokupno zdravlje kao i zaštitnih čimbenika pojedinca i zajednice koji pomažu očuvanju mentalnog zdravlja izraženi su danas možda više nego ikada. Svjetska zdravstvena organizacija u ovogodišnjoj kampanji ističe važnost većeg ulaganja u mentalno zdravlje, odnosno programe zaštite i unaprjeđenja mentalnog zdravlja.
Posebno je važno ulaganje u programe zaštite i unaprjeđenja mentalnog zdravlja mladih. Važno je potaknuti raspravu o zaštiti i očuvanju mentalnog zdravlja mladih u Hrvatskoj, o važnosti razvoja usluga koje su primjerene mladima i njihovim potrebama, o odgovornosti odraslih za mentalno zdravlje mladih, o važnosti pristupanja i pružanja podrške mladima te pravovremenog traženja stručne pomoći.
Problemi na poslu, u obitelji i okolini, nedostatak empatije, izostanak pomoći društva i zajednice, nemogućnost pronalaženja posla i perspektive, opterećivanje negativnom atmosferom u društvu, fake news i prijemčivost na sve brojnije teorije zavjere.. sve to često dovodi i do tragičnih reakcija, ponajprije kod mladih. Jedna od njih dogodila se i danas u Zagrebu, a prije nekoliko mjeseci javnost je šokirao i slučaj u Splitu. Doista, briga o (o)čuvanju mentalnog zdravlja danas je možda više izraženija i potrebnija nego ikada.

Izvor: HZJZ

Povezani članci

Who's Online

We have 228 guests and no members online