Turizam u doba korone: što manje zaraženih preduvjet je sezone

Održan je, i to virtualno, 6. Forum obiteljskog smještaja Splitsko-dalmatinske županije. Okupivši govornike iz različitih područja cilj Foruma bio je ponuditi iznajmljivačima odgovore na brojna pitanja vezano za sezonu pred nama. A njihov broj je uslijed pandemije koronavirusa u našoj županiji smanjen za 11 posto, a u Splitu za gotovo 15 posto. Joško Stella, direktor županijske Turističke zajednice rekao je da su i ove, kao i prošle godine, spremni sufinancirati punktove za testiranje turista, kojih će ove godine biti i više. - Međutim, osnovno je da budemo zelena zona, odnosno da imamo što manje zaraženih a potom da odradimo jaki marketing. Problem je dijelom i u tome što su naša emitivna tržišta, prvenstveno Češka, Poljska pa i Njemačka u teškoj epidemiološkoj situaciji, ali nadam se da će se to promijeniti na bolje tijekom naredna dva mjeseca - poručio je Stella te najavio edukacije i projekte u pripremi Turističke zajednice SDŽ. Željka Karin iz HZJZ je još jednom apelirala na poštivanje i pridržavanje svih epidemioloških mjera..

Izvor: Dalmatinski portal

- Punktovi za testiranje će biti na Braču, Hvaru, Visu, u Makarskoj, Imotskom, Trogiru, Sinju i Splitu. U Splitu je uvijek otvoren punkt Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, za mjesec dana ćemo morati izmjestiti punkt koji je sada u trajektnoj luci zbog kruzera, a razgovaramo i o punktu u Zračnoj luci Split - rekla je Karin.- Ove godine ne govorimo o promociji naših ljepota već o promociji sigurnosti, jednostavnosti procedura i putovanja, dobroj organizaciji. Do sredine svibnja, kada bi trebala krenuti putovanja, imamo vremena da se što bolje pripremimo, ali moramo ubaciti u petu brzinu - rekla je Martina Nimac Kalcina iz HGK.

Pero Bilas iz Zračne luke Split je potvrdio da je Zračna luka spremna za sezonu, da su u kontinuiranom kontaktu sa svim prijevoznicima te da su sve kompanije zainteresirane za letenje.

- Za travanj imamo najave brojnih kompanija, ali vidjet ćemo što će se od toga i realizirati. U svakom slučaju cijela industrija je spremna za sezonu i čeka u niskom startu - rekao je Bilas.

Koliko god im područja djelovanja bila različita, svi su sudionici bili složni u mišljenju da još ima vremena do početka sezone da se brojke poprave i situacija primiri, a da bi do toga došlo osnovne su suradnja i osobna odgovornost svakog od nas, odnosno pridržavanje epidemioloških mjera koje će nas kao destinaciju obojiti zelenom.

Povezani članci

Who's Online

We have 459 guests and no members online