Don Ivan: Bogata Crkva i uspješan pastoral ne idu skupa

don Ivan GrubišićU hrvatskoj državi ne funkcioniraju temeljne postavke Ustava, a kod vjernika ne funkcionira vršenje Deset Božjih zapovijedi. Mi smo u raskoraku s Ustavom i kršćanskim vrijednostima. Puno je formalizma, licemjerstva, farizejštine. Hrvatska je definirana kao građanska–laička država, također da su svi građani, pa i ustanove pred zakonom jednaki, da nema 'jednakijih' ni 'privilegiranih' ni po kojoj osnovi. Uvjeren sam da Mesić nema ništa protiv križa kao kršćanskog simbola, ali, po ustavnim odrednicama o rastavljenosti Crkve od države, vjerskim simbolima, ne po Mesiću, nego po Ustavu, nije mjesto u državnim ustanovama nijedne razine. To zastupam jer želim slobodnu Crkvu, Crkvu koja živi s narodom i za narod. Bogata Crkva i uspješan pastoral ne idu skupa! ...

DON IVAN GRUBIŠIĆ
 
Revidirati ugovor između Hrvatske i Svete Stolice
 

Predsjednik Građansko-etičkog foruma Hrvatske don Ivan Grubišić u kolumni za t-portal reagirao je na aktualna zbivanja u odnosima Kaptol - Pantovčak
 

Piše: Don Ivan Grubišić
Izvor: T-Portal

 
U hrvatskoj državi ne funkcioniraju temeljne postavke Ustava, a kod vjernika ne funkcionira vršenje Deset Božjih zapovijedi. Mi smo u raskoraku s Ustavom i kršćanskim vrijednostima. Puno je formalizma, licemjerstva, farizejštine.

Stipe Mesić

Nesporazumi (blago rečeno) na relaciji Kaptol - Pantovčak ušli su u veoma napetu i opasnu igru. Hrvatska je 'ukopana' u velike predrasude, preprogramirani smo i mnogočime opterećeni.
 
Potrebno je poštivati temeljne odrednice Ustava Republike Hrvatske tako da se smanji raskorak između ustavnih odrednica i naše svakodnevnice, s jedne strane, posebno kad se radi o definiranju odnosa Crkve i Države.
 
Osobno se zalažem za slobodnu Crkvu u slobodnoj državi, bez miješanja kompetencija ili davanja ustupaka i privilegija.
 
U tom vidu potrebno je, u duhu hrvatskih ustavnih načela, revidirati i ugovore između Hrvatske i Svete Stolice jer, koliko ja znam, nijedna država u Europi nema takvih ugovora sa Svetom Stolicom, Vatikanom.
 
To zastupam jer želim slobodnu Crkvu, Crkvu koja živi s narodom i za narod. Bogata Crkva i uspješan pastoral ne idu skupa!
 
Hrvatska je definirana kao građanska–laička država, također da su svi građani, pa i ustanove pred zakonom jednaki, da nema 'jednakijih' ni 'privilegiranih' ni po kojoj osnovi.
 
Stavove i način na koji se vodi rasprava na relaciji Kaptol i Pantovčak, Miklenić - Mesić, treba dignuti na višu razinu, razinu odnosa Crkve i države.
 
Uvjeren sam da Mesić nema ništa protiv križa kao kršćanskog simbola, ali, po ustavnim odrednicama o rastavljenosti Crkve od države, vjerskim simbolima, ne po Mesiću, nego po Ustavu, nije mjesto u državnim ustanovama nijedne razine.
 
U najmanju ruku je neumjesno da se Mesićev stav o križevima uspoređuje s Staljinovim ili Titovim stavovima o vjerskim simbolima, pa i o križu.
 
Potreban nam je iskren i slobodan dijalog između Predsjednika i crkvene hijerarhije, a ne prepucavanje preko mass medija koji, uglavnom i ozbiljne teme, pretvore u jednu vrstu žutila.
 
Ispod je razine vjerskog tiska, u ovom slučaju Glasa Koncila, da se, premda indirektno, postavlja javno pitanje o mentalnom zdravlju Predsjednika.
 
Potrebna je isprika, po mom mišljenju, i komentatora i Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu kao osnivača i izdavača Glasa Koncila.

Povezani članci

Who's Online

We have 379 guests and no members online