Procvat poduzetničkih zona za razvoj Splitske županije

DugopoljeOd 471,6 milijuna ovogodišnjih proračunskih kuna, Splitsko-dalmatinska županija će gotovo 60 milijuna usmjeriti u razvoj gospodarstva i turizma. U razvoj malog i srednjeg poduzetništva odlazi 21,1 milijun kuna, a izravno u poduzetničke zone pet milijuna proračunskih kuna. U toj županiji trenutačno je u različitim fazama realizacije 39 poduzetničkih zona. U poduzetničkim zonama otvoreno je nekoliko desetaka proizvodnih, skladišno-prodajnih, uslužnih, servisnih i drugih poslovnih prostora koji doprinose diversifikaciji dalmatinskoga gospodarstva, ravnomjernijem razvoju županije, premještanju proizvodnih i drugih pogona iz gradova u zaleđe ...


Procvat poduzetničkih zona za razvoj Splitsko-dalmatinske županije

U poduzetničkim zonama trenutačno posluje 180 subjekata različitih djelatnosti, koji zapošljavaju 3784 radnika

Piše: Irena Dragičević / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Od 2004. do 2008. godine u razvoj poduzetničkih zona u Splitsko-dalmatinskoj županiji iz županijskog i proračuna Ministarstva gospodarstva te Fonda za regionalni razvitak uloženo je 47,7 milijuna kuna, a samo u 2009. godini 12,7 milijuna.

U poduzetničkim zonama otvoreno je nekoliko desetaka proizvodnih, skladišno-prodajnih, uslužnih, servisnih i drugih poslovnih prostora koji doprinose diversifikaciji dalmatinskoga gospodarstva, ravnomjernijem razvoju županije, premještanju proizvodnih i drugih pogona iz gradova u zaleđe.

U poduzetničkim zonama trenutačno posluje 180 subjekata različitih djelatnosti, koji zapošljavaju 3784 radnika. Samo u poduzetničkim zonama u Dugopolju radi 2600 ljudi. U poslovnoj zoni Čaporice otvoreno je nekoliko proizvodnih pogona, među kojima i pogon za konfekcioniranje ribe, skladište za kalibriranje industrijske soli te kamenoprerađivački pogon, a uskoro se očekuje otvaranje najsuvremenijeg pogona za recikliranje plastike i gume. U zoni Čaporice trenutačno radi stotinjak zaposlenih, među kojima većinu čine žene.

Nastavljeni su radovi na širenju poslovne zone u Dugopolju na novih 100 hektara na Podi-zapad, nastavljena je gradnja druge i treće faze zone u Dicmu te zone u Zadvarju. Rekonstruirana je državna cesta Solin - Knin - Zagreb, odvojak za poslovnu zonu Kosore u Vrlici, te su nastavljene pripreme za širenje zone.

Sagrađen je sustav elektroopskrbe za zonu Nerežišća na otoku Braču, a rekonstruiran je vodovod za poslovnu zonu Blatine - Selca. Dovršena je tehnička dokumentacija za početak gradnje poslovne zone u Primorskom Docu. Nastavljeni su radovi na komunalnom opremanju druge faze poslovne zone u Muću. Širit će se postojeće zone Muć, Dicmo, Vrlika, Supetar.

"Ove godine posebnu pozornost posvećujemo gradnji tehnološkog parka u zoni Vučevica, koja bi, očekujemo, trebala zaživjeti 2012. godine. Dovršili smo urbanistički plan uređenja koji je preduvjet za osiguravanje potrebnog zemljišta. Za četiri mjeseca očekujemo da ćemo dobiti građevinsku dozvolu, a studija izvedivosti, koja je preduvjet za povlaćenje sredstava iz europskih fondova, uskoro bi se trebala dovršiti", kaže župan Ante Sanader.

Potporu za gradnju tehnološkog parka u Vučevici županija je dobila i od potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvitka, vodnoga gospodarstva i šumarstva Božidara Pankretića. Župan je s ministrom razgovarao o rješavanju problema vodoopskrbe na 350 hektara budućeg parka koji je smješten uz autocestu Zagreb - Split. Pankretić je istaknuo da je riječ o projektu koji će bez problema pronaći novac u fondovima Europske unije.
 

Who's Online

We have 559 guests and no members online