Ne ukidajte hitnu zdravstvenu skrb Gornjim Poljicima

Mještani SrijanaAko Ministarstvo zdravlja hitno ne povuče odluku o uspostavi mreže hitne medicinske pomoći po kojoj je ukinuta i pola stoljeća duga tradicija liječničke pripravnosti u Srijanima, koja je pokrivala cijelo područje Zamosorja, tj. područje grada Omiša, od općine Šestanovac na istoku do grada Trilja na zapadu, mještani Gornjih Poljica spremni su stvar uzeti u svoje ruke te građanskim neposluhom i najavljenim učestalim prosvjedima poslati poruku odgovornima u nadi da će se predmetna mreža ponovno analizirati, kako bi se uspostavio sustav koji u prvom planu ima potrebe ljudi, a ne financijske interese ...

NEĆEMO NA "ČEKANJE"

Ne ukidajte hitna zdravstvenu skrb Gornjim Poljicima

Izvor: Hrvatski laburisti Omiš

Stav je to pedesetak mještana gornjopoljičkih sela okupljenih na prosvjednom skupu odakle su potpisnici osam mjesnih odbora poslali zahtjev resornom ministarstvu o razmatranju loše promišljenog zakona koji umjesto da spašava, dovodi u opasnost živote mještana toga kraja.

Mi, omiški Laburisti, duboko smo svjesni da se nitko od nadležnih neće previše osvrtati na stav 50-ak stanovnika Zamosorja, pa ma koliko njihov stav i zahtjev bili opravdani.  Jer kako kažu nadležni i odgovorni, novaca nema, pa nema i stari sustav više se ne može održavati.

Objašnjenje je to tipično birokratsko i suhoparno, a da nitko pri tome ne daje suvisla i jasna objašnjenja zašto je stari sustav doživio raspad i tko je kriv što sredstava nema, a sve je funkcioniralo dobro i u skladu sa stvarnim zdravstvenim potrebama stanovnika Zamosorja već pola stoljeća.

Mještani Srijana

Dakle, vraćamo se unatrag, kvaliteta zdravstvenog servisa značajno pada, idemo sa konja na magarca, a dr. Leo Luetić, ravnatelj Hitne medicinske pomoći, nas uvjerava da je to zato što su neki liječnici odbili pripravnost, kao da je to situacija u kojoj je ravnatelj sasvim nemoćan!

I još moramo povjerovati kako će novi sustav hitne medicinske skrbi biti jeftiniji, jer i vrapcima na grani je jasno da efikasniji nikako ne može biti!

Izgleda da bi, na žalost, jedino tragičan ishod neke intervencije hitne medicinske pomoći mogao natjerati odgovorne da pronađu efikasno rješenje ili da jednostavno ne mijenjaju sustav koji dobro radi već 50 godina.

A ako tome pribrojimo i birokratske pokušaje hladne i nezainteresirane vlasti pod krinkom nužne racionalizacije da osim ukidanja popodnevnog dežurstva liječnika i pokušaja ukidanja autobusne linije, još dokinu i nastavu u osnovnoj školi uz ukidanje liječničke pripravnosti koja je upravo u proceduri, pitamo se šta je slijedeće?

Možda bi bilo najbolje gumicom obrisati cijelo Zamosorje na zemljopisnoj karti i time bi svi problemi nestali! To najjednostavnije rješenje valjda bi nekima bilo po volji.

Mi, omiški Laburisti, u potpunosti se solidariziramo sa našim zamosorskim susjedima i na ovaj način,  jasno i glasno, podupiremo njihov zahtjev da se cijela situacija još jednom analizira, te donese pravično i efikasno rješenje za sve one zahvaćene ovom nezavidnom situacijom.

U protivnom, građanski neposluh je realna opcija onima koji su žrtve nepromišljenog zakona, a mi im dajemo potpuno za pravo da se izbore za sebe i na takav način!


Aleksandar Zelić
Hrvatski laburisti – stranka rada
Predsjednik ogranka Omiš

Povezani članci

Who's Online

We have 51 guests and no members online