Petra Martić: A sad ozbiljno

Petra MartićVelika je godina pred Petrom Martić. Mlada splitska tenisačica, pardon tenisačica iz Duća (Petra, naime uvijek ističe kako je baš iz Duća, nap. a.) žestoko trenira proteklih tjedana za prvu sezonu u kojoj neće igrati juniorske turnire. Hrvatski ženski tenis u velikom je padu, a Petra je definitivno jedna od onih nadolazećih zvijezda koja osvjetljava mračni tunel. - Povećala sam broj sati koje provodim na treningu, radim puno kondicijski i tehnički - počela je razgovor Petra. Radni dan s trenerom Vedranom Martićem (ajde, ponovit ćemo po tko zna koji put kako nisu u rodu, za one koji to još nisu naučili) traje doslovno od jutra do sutra. - U 8.30 sati već sam na Marjanu gdje počinjem s trčanjem. Od 10 do 11.30 sati radim prvi teniski trening. Potom je mala pauza za ručak i nešto odmora, a već u 14 sati još jednom treniram tenis sve do 16 sati. Slijedi teretana i ponekad masaža. Nije lako - priznala je tenisačica.

DUĆANKA PETRA MARTIĆ SE  ŽESTOKO PRIPREMA ZA PRVU SENIORSKU SEZONU I ULAZAK U TOP 200

Piše: Pero Smolčić / Slobodna Dalmacija
Snimio: Jakov Prkić / CROPIX


Tenis uz matematiku

Problemi koje je Petra imala s ramenom u prošloj sezoni sada su stvar prošlosti, spremna i željna igre čeka svoj uzlet prema vrhu ženskog tenisa. U zgusnutom dnevnom rasporedu nije nabrojala najdraži dio.

- Ma kada dođem kući nakon svega najbolje se osjećam. I naravno nakon masaže kada mi se tijelo opušta - otkrila je. No, kod kuće ostane tek poneki sat za odmor, gledanje televizije ili nešto slično. Ponekad ni toga nema. Jer još je učenica trećeg razreda.

- Uzimam repeticije iz matematike, jer ove godine ne stižem redovito pohađati nastavu. Profesori mi u školi itekako izlaze u susret i olakšavaju simbiozu tenisa i školovanja, ali sve na kraju moram i želim naučiti - rekla nam je buduća komercijalistica.

Iza nje je jako dobra sezona u kojoj je ozbiljno okusila svijet seniorskog tenisa. Stigla je do finala Challengera u britanskome Jerseyu (25.000 dolara) i odigrala četvrtfinale Zagreba (75.000 dolara).

- To su mi dva najvrijednija rezultata. Trener je jako zadovoljan time što sam trenutno 328. na svijetu pa sam i ja zadovoljna. Osim toga, zajednički nam je cilj, treneru, majci Sandri i meni bio da u prošloj godini uđem među 500 najboljih tenisačica svijeta, a došla sam do 328. mjesta.

U godini koja joj predstoji želi još više. - Zadovoljit ću se probijanjem granice Topa 200. Hoću li biti 190. ili 110. ne znam. Ali to bi mi bio dobar plasman.

Prvi će turnir u sezoni odigrati vjerovatno za reprezentaciju. Izbornik Goran Prpić još nije kuvertirao kompletni sastav za FED Cup gostovanje kod Japana (2. i 3. veljače), ali Petra će biti jedna od nositeljica hrvatskog pokušaja za ostanak u Svjetskoj skupini 2.


Opet u Key Biscayne

- Bit će teško, Japanke su opasne protivnice, a igraju i kući. No tvrda podloga odgovara i nama, pa se nadam da ćemo pobijediti.

Poslije Japana kreće njezin pojedinačni pohod. Startat će u švedskome Stockholmu na turniru od 25.000 dolara.

- Nakon Švedske odradit ću američku turneju gdje ću po svemu sudeći opet dobiti pozivnicu za turnir u Key Biscayneu (3.770.000 dolara). Potom ću igrati u Makarskoj (50.000 dolara) i na dva turnira u Zagrebu (oba 75.000 dolara) - nabrojala je Petra.

To je okvirni plan do lipnja. S dva - tri dobra nastupa Top 200 je blizu, a s time dolaze i bolje polazne pozicije za jače turnire, izbjegavanje kvalifikacija, nove prilike za uzlet.
  

Osobni karton

Datum rođenja: 19. siječnja 1991.
Mjesto rođenja: Split
Visina: 181 centimetar
WTA renking: 328.
Najbolji WTA renking: 325. (12. studenog 2007.)
Najbolji rezultati: Finale challengera (25.000 dolara) u Jerseyu, četvrtfinale challengera u Zagrebu (75.000 dolara).


Osvojila turnir s mononukleozom

Poput Maria Ančića i Petra Martić je imala problema s mononukleozom. Srećom, dogodilo joj se to kada je imala samo 12 godina i u puno blažem obliku.

- Zanimljivo je da je s mononukleozom Petra osvojila državno prvenstvo do 12 godina koje se igralo u Splitu. Dok je igrala nismo znali o čemu je riječ. Osijećala se malo lošije, napravili smo krvne pretrage i čekali rezultate, ali Petra je htjela igrati i na kraju je pobijedila. Tek smo kasnije saznali da je riječ o mononukleozi koja je srećom prošla nakon kraćeg odmora - prisjetila se Petrina majka Sandra, bivša rukometašica koja budnim okom kćerku uvijek prati na treningu.

Pao kamen s ramena

U prošloj sezoni Petrin je napredak donekle usporila ozlijeda desnog ramena zbog kojega nije mogla igrati u Fed Cupu u Splitu protiv Kineskog Tajpeha. - Više nemam nikakvih problema s ramenom - rekla je sretnu vijest tenisačica.

Problemi su povezani s Wimbledonom i travom koja je njezina najmrža podloga. - Ne vežu me lijepe uspomene na travu. Tamo su loptice teže i od Wimbledona su počeli problemi s ramenom.

Povezani članci

Who's Online

We have 205 guests and no members online