Otvoreni 25. Marulićevi dani

Jubilarni 25. festival hrvatske drame Marulićevi dani počeo je u utorak navečer u splitskom HNK-u dodjelom nagrada za dramsko djelo Marin Držić za 2014. godinu, a potom je izvedena prva festivalska predstava "Hamlet u selu Mrduša Donja" Ive Brešana u koprodukciji Crnogorskog narodnog pozorišta i Međunarodnog festivala Kotor-art. Na Festivalu, koji će trajati do 28. travnja, bit će izvedeno osam predstava. Uz Brešanovog "Hamleta", za nagrade će konkurirati dvije Krležine drame, "Vučjak" (u izvedbi zagrebačkoga HNK i režiji Ivice Buljana) i "Kristofor Kolumbo" (u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih i režiji Renea Medvešeka); autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić "My Little Corner of the World" u izvedbi GDK Gavella; autorski projekt po motivima eseja Slavenke Drakulić i pričama glumica "Kako smo preživjele" u izvedbi ZKM-a i režiji Dine Mustafića; "Potop" Mirana Kurspahića u izvedbi SC-Teatra &TD i Kufer; "260 dana" Marijana Gubine u izvedbi osječkoga HNK i režiji Dražena Ferenčine; "Europa" Ivane Sajko u izvedbi Imaginarni/Cankarjev dom iz Ljubljane i u režiji Primoža Ekarta ...

KAZALIŠTE

25. Marulićevi dani

Izvor: Hina

Jubilarni 25. festival hrvatske drame Marulićevi dani počeo je u utorak navečer u splitskom HNK-u dodjelom nagrada za dramsko djelo Marin Držić za 2014. godinu, a prvonagrađeni je Tomislav Zajec za dramski tekst "Ono što nedostaje", drugu nagradu osvojila je Ružica Aščić za "Košnice", dok treću nagradu dijele Denis i Anita Peričić za "Hiperborealni konj" te Ivan Vidić za "Noćni život".

Osim nagrada autorima i njihovim dramskim tekstovima dodijeljene su i pohvale Elvisu Bošnjaku za "Kašetu brokava", Stjepanu Ninu Škrabi za "U plavom podrumu" i Beatrici Kurbel za "Pravog igrača".

Inače, na natječaj je bilo prijavljeno 36 dramskih tekstova širokog raspona kvalitete, a ovogodišnja je konkurencija pokazala zaokupljenost socijalnim temama smještenim uglavnom u obiteljsko okružje. Stručno povjerenstvo je radilo u sastavu Mario Kovač, Helena Sablić Tomić i Jelena Miholjević.

Izvan konkurencije će po odluci izbornika predstava nastupiti zbor i dramska skupina Udruge osoba s cerebralnom paralizom Srce, "Srce na sceni" u režiji Slavka Sobina, a posljednjeg dana festivala će, nakon dodjele festivalskih nagrada, biti izvedena predstava Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane "Poludjela lokomotiva" Stanislawa Ignacyja Witkiewicza, u režiji Jerneja Lorencija.

O nagradama "Marul" će odlučivati ocjenjivački sud kojeg sačinjavaju književnik Jakša Fiamengo, redateljica Ivana Vujić, dramatičarka Lana Šarić, glumac Milan Štrljić i pisac Davor Špišić. Nagrade će dodijeliti u šest kategorija.

Povezani članci

Who's Online

We have 87 guests and no members online