Najava: 23. Marulovi dani

Marulovi daniSelektor Marulićevih dana Darko Lukić, uz stratešku pripomoć intendanta splitskog HNK Tonćija Bilića, šefa drame Jasena Boke i pomoćnika ministrice Andree Zlatar Violić Vladimira Stojisavljevića predstavio je program ovogodišnjih 23. Marulićevih dana. Između 39 prijavljenih predstava 29 kazališta iz pet država, Lukić je za Marulićeve dane odabrao vrijednih deset komada. Marulićevi dani održavaju se od 1991. godine, redovito oko 22. travnja, jer je tog dana 1501. godine Marko Marulić završio pisanje “Judite”, prvog djela hrvatske književnosti na narodnom jeziku ...

FESTIVAL DRAME

Deset jakih komada na Marulovim danima

Piše: Davor Krile / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Ove godine Marulićevi dani se održavaju od 21. do 28. travnja. Program će na velikoj pozornici HNK otvoriti predstava „Unterstadt“ prema romanu Ivane Šojat Kuči, u režiji Zlatka Svibena i izvedbi HNK Osijek.

marulovi dani

Splitska publika će u istom večernjem terminu imati prilike pogledati i Krležinu „Gospodu Glembayeve“ u režiji Ivice Buljana i izvedbi Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, kao i Krležinu „Ledu“ u režiji Anice Tomić i izvedbi ZKM-a iz Zagreba, festivala Kotorart i Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju.

Osim što je Krležina, 2013. je obljetnička godina još jednog hrvatskog klasika, pa će Marulićeve dane uveličati i Marinkovićeva ‘Glorija’ u režiji Saše Božić, a izvedbi zagrebačkog Teatra ITD.

Od suvremenih autora, Lukić je odabrao komade „Dabogda te majka rodila“ prema romanu Vedrane Rudan u režiji Tatjane Mandić i HNK iz Rijeke, „Kako je Dunda spasila Domovinu“ Slobodana Šnajdera u režiji Snježane Banović i izvedbi INK Pula, te „Prasca koji gleda u sunce“ mlade dramatičarke Olje Lozice u izvedbi Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.

marulovi dani

Na maloj pozornici i u popodnevnim terminima zaigrat će i „Žena bez tijela“ Mate Matišića u režiji Božidara Violića i zagrebačkog ZKM-a, „Pričaj mi o Gorkom“ prema romanu Mani Gotovac u izvedbi HNK Varaždin te „Srce veće od ruku“ Elvisa Bošnjaka u režiji Trpimira Jurkića i izvedbi Kazališta Playdrama iz Splita.

Povezani članci

Who's Online

We have 243 guests and one member online

  • admin