62. Splitsko ljeto

Festivalska zastava 62. splitskog ljeta bit će podignuta 14. srpnja u Galeriji Meštrović nakon čega će, kao prvu festivalsku izvedbu, Opera splitskog Hrvatskog narodnog kazališta premijerno izvesti Puccinijevu "Turandot". Tako će, po tradiciji, opernom premijerom započeti još jedan splitski ljetni festival kazališta na kojem će sve do 14. kolovoza na četrnaest ambijentalnih pozornica domaći i gostujući ansambli prikazati 38 opernih, dramskih, koncertnih i baletnih izvedbi, a bit će postavljene i tri izložbe. Festivalski će ansambli izvesti će četiri premijerna naslova. "Buža" Živka Jeličića, prava mediteranska studija karaktera i odnosa, prva je je od dviju dramskih premijera Ljeta. U godini 400-te obljetnice smrti Williama Shakespearea, 62.splitsko ljeto počastit će svoju publiku još jednom punokrvnom dramskom premijerom - "Mletački trgovac" u režiji Aleksandra Ogarjova koji ju je smjestio na samu obalu, na prostoru Oceanografskog instituta. Dramski program obiluje atraktivnim gostovanjima, poput predstave "Crveno" Teatra Exit u režiji Matka Raguža,  Molièreovog "Tartuffea" u režiji Vita Taufera koje donosi Slovensko narodno gledališče iz Nove Gorice i monodrame Teatra Rugantino "Život je čudo" koju je Ivica Ivanišević pisao za pokojnog velikana hrvatskog glumišta Ivicu Vidovića...

62. Splitsko ljeto

Izvor: DalmacijaNews

U 32 festivalska dana, Splićani i gosti moći će odabrati svoje favorite između 28 različitih naslova. Od tri opere, uz premijernu Turandot, na rasporedu su se našle nezaobilazna Verdijeva "Aida" na Peristilu , pod ravnanjem Giuseppea Acquavive i u režiji Dražena Siriščevića, te najpoznatija i najomiljenija domaća opera, Gotovčev "Ero s onoga svijeta" koji splitski ansambl već po tradiciji izvodi na njenoj „izvornoj lokaciji“ pokraj Česme u Vrlici.

Baletna premijera "Na putu" na Goldbergove varijacije J. S. Bacha povratak je Igora Kirova klasičnoj glazbi, ali s autorskim nemirom svojstvenim vremenu današnjem, vremenu pitanja bez odgovora. Na čarobnom Sustipanu, već provjerenoj baletnoj pozornici Na putu će premijerno biti izveden 4. kolovoza.

splitsko ljeto

Dramski program obiluje atraktivnim gostovanjima, poput predstave "Crveno" Teatra Exit u režiji Matka Raguža,  Molièreovog "Tartuffea" u režiji Vita Taufera koje donosi Slovensko narodno gledališče iz Nove Gorice i monodrame Teatra Rugantino "Život je čudo" koju je Ivica Ivanišević pisao za pokojnog velikana hrvatskog glumišta Ivicu Vidovića.

Dva zanimljiva koncepta – Hoerspiel- mala igra za slušanje (i gledanje) u produkciji Multimedijalne kolibe koji potpisuje Pavlica Bajsić Brazzoduro, a koji se poigrava radijem kao medijem, te nagrađivani autorski projekt skladatelja Marjana Nećaka "Dnevnik jednog luđaka" nastao prema Gogoljevom predlošku u produkciji Moving Music Theatre - donijet će dašak drugačijeg teatra u Meštrovićev Kaštilac.

A oni koji vole pučki teatar neće propustiti "Laživca", adaptaciju Goldonijeve komedije u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku i režiji Zorana Mužića. Jedno reprizno domaće ostvarenje, "Smij i suze starega Splita" u režiji Gorana Golovka, ne treba posebno predstavljati jer je riječ o predstavi koja na Sustipanu već pet godina osvaja srca splitske festivalske publike, dok će Joyceovu "Molly Bloom" u Dioklecijanovim podrumima izvesti dvije mlade splitske glumice, Katarina Romac i Monika Vuco.

Koncerti u intimnom prostoru Meštrovićevog Kaštilca, poput izvedbi talijanskog klarinetista Giampiera Sobrina i pijanista Roberta Morettija koji su prošle godine oduševili i dubrovačku festivalsku publiku, Zagrebačkog kvarteta, institucije komorne glazbe ili solističkog recitala jednoga od najznačajnijih hrvatskih mladih glazbenika, gitarista Srđana Bulata, bit će mamac za sve ljubitelje klasične glazbe.

Ansambl Acoustic project predstavit će se repertoarom inspiriranim elementima foklora u klasičnoj glazbi, a na rasporedu su i nastupi Papandopulo kvarteta – grupe izvrsnih saksofonista, Splitskog gudačkog kvarteta te Varaždinskog kvarteta koji će svojim interpretacijama rock i pop standarda zasigurno zainteresirati i širu glazbenu publiku.

Izložbeni program Splitskoga ljeta otvara monografska izložba Đure Sedera u Palači Milesi u organizaciji Galerije Kula. U sklopu ciklusa Umjetnik kod Meštrovića od 27. srpnja u Galeriji Meštrović izlagat će kipar Kažimir Hraste, a dva dana kasnije u Galeriji fotografije u Marmontovoj otvara se i izložba fotografija "Lupinizam" proslavljenoga Stephana Lupina .

Najveća umjetnička dostignuća glazbenog i dramskog segmenta Festivala i ove će godine biti nagrađena nagradama Judita čiji je pokrovitelj glavni medijski pokrovitelj Splitskog ljeta, dnevni list Slobodna Dalmacija.

Povezani članci

Who's Online

We have 294 guests and no members online